НОВИНИ

Очакваме около 20 български олимпийци на Игрите в Пекин

Пекин 2022 олимпийски кръгове
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:48, 20.12.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Чрез онлайн брифинг тази сутрин Организационният комитет на Олимпийските игри в Пекин, посолството на Китай в София и Българският олимпийски комитет запознаха родните медии с подготовката, организацията и очакванията за предстоящия през февруари 2022 г. глобален спортен форум.

Във видеовръзката се включиха 21 български журналисти, които получиха детайлна информация за предстоящите Игри.

Посланик Дун Сяодзюн изтъкна значението на олимпиадата в Пекин, както за китайските хора, така и за цялата световна общественост. Представители на Организационния комитет запознаха медиите с подробности около спортните обекти и тяхното бъдеще, зелената програма на игрите, транспорта, настаняването, културната програма – всичко под мотото „Заедно за бъдещето“.

Специално внимание бе обърнато на здравните мерки преди и по време на Игрите. Съобщено бе, че домакините са напълно готови да приемат участниците и гостите на Олимпиадата. Подчертано бе, че през февруари 2022 г. Пекин ще стане първият град на планетата домакинствал както на летни, така и на Зимни олимпийски игри.

Като член на Изпълкома на БОК, президентът на БФ Биатлон Екатерина Дафовска запозна участниците в брифинга с подготовката на българските спортисти за Игрите и с въпросите около тяхното участие.

„Имаме отлично ежедневно сътрудничество с всички отдели на Организационния комитет по въпросите на акредитацията, пътуването, настаняването в олимпийските села, тренировъчните и състезателни графици, мерките против COVID-19,“ заяви първата и единствената ни засега олимпийска шампионка в зимните спортове.

Дафовска съобщи още, че към момента българските спортисти са спечелили квоти за участие в следните спортове и дисциплини: биатлон - 4 мъже и 4 жени, алпийски ски - 2 мъже и 1 жена, ски-бягане - 1 мъж, ски-скок - 1 мъж, сноуборд -1 мъж и фигурно пързаляне - 1 жена. Квалификационните състезания продължават през декември и началото на януари. Очакваме евентуалното спечелване на още квоти в алпийските ски - 1 мъж, в ски-бягането - 1 мъж, в шейните - 1 мъж и 1 жена, както и в шорттрек - 1 жена.

Очаква се около 20 български спортисти да участват на Игрите. Те ще бъдат настанени и в трите олимпийски села.

В олимпийското село в Пекин, където се провеждат състезанията на лед, ще бъдат настанени нашите спортисти от фигурно пързаляне и шорттрек. В другите две села в планината - в Йенцин, ще са българските състезатели в алпийските ски и шейните, а в Джандзяку - спортистите от биатлона, ски-бягането, ски-скока и сноуборда.

След това учители и ученици от Институт „Конфуций“ в София и Велико Търново и китайски студенти и граждани в България поздравиха участниците в онлайн срещата с емоционални видео изпълнения.

Брифингът завърши с отговори от страна на представителите на китайското посолство и на организационния комитет на многобройните въпроси на журналистите. В края всички си пожелаха успех на предстоящите игри в Пекин и на българските спортисти по време на Олимпиадата.

Най-интересните състезания от Игрите ще можете да наблюдавате на живо по БНТ.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: До дни ще има конкретен механизъм за компенсация на бизнеса заради мораториума
Нинова: До дни ще има конкретен механизъм за компенсация на бизнеса заради мораториума
Кибератака срещу министерството на отбраната в Белгия
Кибератака срещу министерството на отбраната в Белгия