НОВИНИ

Официално представиха кандидатпрезидентската двойка Герджиков - Митева (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:27, 03.10.2021
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Кандидатпрезидентската двойка проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева беше представена официално в НДК от Инициативния комитет, който ги издигна. Зад кандидатурата им застава и ГЕРБ-СДС.

Основното послание на проф. Герджиков е, че ще работи за обединението на нацията. Ще потърси подкрепа от всички партии, най-напред от десните.

В инициативния комитет, издигнал проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева, участват около 70 души. Председател е юристът Радимир Чолаков, който беше депутат от ГЕРБ-СДС в последните два парламента. Проф. Герджиков каза, че иска да води позитивна кампания, без компромати. Слоганът е "Наистина обединени".

Проф. Анастас Герджиков трудно е взел решението да се кандидатира за президентския пост. Приел е номинацията, защото вярва, че всеки в даден момент трябва да плати цената за това, което е получил. Убеден е, че страната ни има нужда от нов национален идеал и обединение на всички българи около него.

"Моята цел е да върна нормалността в политическите отношения. Да помогна за обединението на всички българи, и както е казано в конституцията, за единството на нацията. Аз не съм партиен кандидат, не съм партиен член, няма как да бъда привърженик на една определена партия", заяви проф. Анастас Герджиков, кандидат за президент.

Проф. Герджиков ще потърси подкрепа от всички партии, включително от ДПС и БСП, най-напред обаче ще се обърне към десните и дясноцентристките формации.

"Няма да откажа на никоя партия подкрепа, защото това би било лош знак към българското общество, включително на ДПС и БСП, на всички партии", допълни проф. Анастас Герджиков.

Заяви, че няма нищо общо с ГЕРБ и ДПС, а с Бойко Борисов се е виждал само няколко пъти. Обясни и каква е за него формулата на обединението.

"Обединение не означава, както някой беше казал, да се съберат добрите и лошите, да се съберат битите и биячите, да се съберат нечестните и почтените. Обединението означава това да се разбираме поне по темите, по които имаме пълен консенсус в българското общество", добави проф. Анастас Герджиков.

Полк. Невяна Митева, кандидатът за вицепрезидент, е завършила Спортната академия, шампион по плуване, майка на три деца. Тя също вярва, че е дошло време за истинско обединение.

"Не трябва омразата да осакатява живота ни, не искам да живеем разделени. Можем да вървим само напред заедно", поясни Невяна Митева, кандидат за вицепрезидент.

В инициативния комитет участват около 70 души - известни и утвърдени имена.

"Анастас Герджиков и Невяна Митева идват, за да излекуват раните, да възстановят изгорените мостове и да превърнат мечовете в плугове", добави Радомир Чолаков.

"И няма нищо по-хубаво от това такъв човек като проф. Герджиков да бъде лице на нацията, на държавата, защото всъщност ролята на президента е тази", каза Тончо Токмакчиев, член на Изпълнителния комитет.

"Освен, че е изключителен ерудит и професионалист той е и човек, който може да говори с всички, да обединява, да убеждава, в това число и с противниците си", заяви Красимир Вълчев, член на ИК.

"Академичните тоги създават духовни блага, те съграждат, те образоват нацията, а вдигнатите комисарски юмруци разединяват", допълни Димитър Бочев, член на ИК.

"С неговите изказвания, с това, което той представя пред хората наистина, ще може да направи нещо, за което аз отдавна ратувам - едно умиротворение в обществото", каза още проф. Николай Овчаров, член на ИК.

Сред участниците в инициативния комитет са още Богдана Карадочева, Стефан Цанев, Валя Балканска, Михаил Белчев, Теодосий Спасов, професорите Боян Биолчев, Амелия Личева, Румяна Коларова, има и членове на ГЕРБ като Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид с първа загуба в първенството
Реал Мадрид с първа загуба в първенството
Яник Синер триумфира на Sofia Open за втора поредна година
Яник Синер триумфира на Sofia Open за втора поредна година