НОВИНИ

Според водолази "Вера Су" няма как да потъне повече

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 03.10.2021
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Част от горивото на заседналия край Камен бряг кораб беше източена днес. Останалото в резервоарите количество е необходимо за работата на корабните системи.

По-рано през деня водолази потърсиха екипа на "По света и у нас" и заявиха неофициално, че корабът "Вера Су" няма как да потъне повече, защото плитчините на морето са с дълбочина от 6 до 8 метра.

Очаква се в близките дни част от екипажа да бъде свален на брега, ако времето позволи, но моряците все още не са дали съгласие за евакуация.

Екипажът на заседналия кораб отказва да го напусне заради неполучени заплати

Операцията по източването на горивото от бедстващия кораб започна около 10 часа сутринта. Към обяд тя беше прекратена заради силния вятър, но по-късно отново беше подновена. След като времето се подобри, водолази ще направят подводен оглед, който ще установи колко сериозна е пробойната в корпуса на кораба.

"Ще направим опит да запушим тази пробойна. Получаваме изключително съдействие от екипажа. Имаше наличие, нахлуване на вода в единия от баластните танкове, източена е водата, с което са ни помогнали", заяви Румен Николов - главен директор „Аварийно-спасителна дейност".

Към момента ситуацията е овладяна, категоричен е той.

“Корабът е в хоризонтално положение, стабилизиран. Няма проблеми с екипажа, потвърдено е от корабособственика. Нямат проблеми с храна, нямат заболели", обясни още Николов.

Операцията ще продължи в близките дни с поетапното разтоварване на азотния тор от кораба. Водата на дъното му обаче е втечнила част от товара. Затова той ще бъде изсмукан с пневматични помпи и ще бъде прехвърлен на самоходни баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

"В процес сме на доставка на 3 такива баржи в България, очаквано пристигане е в следващите 2 или 3 дни, в зависимост от трафика", каза главният директор на „Аварийно-спасителна дейност".

Предстои част от екипажа да бъде разпитан от разследващите органи. В момента, в който времето позволи, моряците ще бъдат свалени на брега с помощта на граничен катер, след което ще бъдат върнати обратно на кораба. Заради лошото време днес това не се случи.

Междувременно представители на ГЕРБ посетиха Яйлата, за да се срещнат на място с хората, които отговарят за операцията по претоварването и изтеглянето на кораба "Вера Су". Те поискаха конкретни ангажименти за справяне с критичната ситуация и заявиха, че по документи много хора носят отговорност, но на практика корабът потъва.

“Знам, че корабособственикът е представил няколко плана за вадене на кораба, включително с влекачи от Турция и Украйна, такъв му е отказан от "Морска администрация". Така че нека да кажат, когато отказват помощ отвънка, какви сили и средства имаме ние сами да се справим с тази криза", коментира евродепутатът Емил Радев.

"Вера Су" се блъска в скалите със скорост над 7 възела

Днес в защитената местност Яйлата беше и председателят на "Зелено движение" Борислав Сандов. Според него фактът, че товарът не е класифициран като опасен, не означава, че не е вреден за околната среда.

"Има опасност, защото може да бъде предизвикано точково замърсяване с един доста голям като мащаб товар. Това количество в земеделието би се разпръснало върху 100 000 декара земеделска земя. Този материал се натрупва в рибите, след което отива и в човешкия организъм", каза той.

Днес беше направено подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност. Замърсяване на водата в радиус от 1 миля не беше открито.

По темата работиха: Деян Михайлов, Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 18-годишен младеж заради тежката катастрофа в Стара Загора
Задържаха 18-годишен младеж заради тежката катастрофа в Стара Загора
Ремонт затваря Прохода на Републиката: Пренасочват движението
Ремонт затваря Прохода на Републиката: Пренасочват движението