НОВИНИ

Омбудсманът пита: Защо изравнителните сметки на "Топлофикация София" са по-ниски

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:50, 26.08.2020
Чете се за: 02:11 мин.
У нас

С 30% са се увеличили жалбите срещу Топлофикация София във връзка с изравнителните сметки и връщането на надвзети суми след падането на цената на газа, това заяви за БНТ омбудсманът Диана Ковачева. Тя настоява за извършване на проверка на случая и защо върнатите суми са толкова ниски. Ето какво още сподели тя пред нашата камера.

"Институцията буквално е залята от жалби от граждани, които се оплакват от символичните суми, които на практика ще им бъдат възстановени в резултат на безпрецедентното намаляване на цената на природния газ. Изпратих препоръка до КЕВР, с която настоявам да бъде извършена проверка на "Топлофикация София", за това, защо действително толкова ниски суми се прихващат. Става въпрос за около 20 лева при условие, че цената на природния газ драстично намаля за периода между август и месец март.

Също така настоявам "Топлофикация София" да бъде проверена за това дали действително е изпълнила показателите за качество за изминалия отоплителен сезон на базата на които показатели всъщност се формират и сметките на хората. Аз изразих своето опасение, че може да стане така още през месец юни, когато имаше заседание на Комисията по енергетика в НС и попитах КЕВР защо една голяма част от сумите, които са възстановени във връзка с намаляването на цената на природния газ, всъщност отиват към един фонд за сигурност на Енергийната система и дали сумите, които остават, ще бъдат достатъчни, за да бъде отчетено намаляването на природния газ и да бъдат прихванати платените вече суми от страна на гражданите.

Още повече, че самите граждани се оплакват от неясните сметки, което е традиционно оплакване, но също така, се оказва, че обещаният калкулатор, който Топлофикация София каза, че ще сложи на сайта си, за да може хората сами да установят дали им е възстановено достатъчно във връзка с намаляване на цената на природния газ, заработи твърде късно. Той заработи едва на 21 август, всъщност в самия край на периода, в който хората могат да обжалват своите изравнителни сметки.

Тази извънредна проверка, защото става въпрос за извънредна проверка, в резултат на множество оплаквания на гражданите и неразбиране на начина, по който са формирани сумите за възстановяване на техните сметки да приключи в най-кратък срок, за да може хората да знаят какво всъщност да платят.

За съжаление имаме и жалби от хора, които изобщо не са си получили изравнителните сметки, което също е сериозен проблем, защото на практика им се намалява времето, в което те биха могли до 31 август да обжалват. Това обжалване става пред топлинните счетоводители на практика.

Те могат да обжалват и пред Топлофикация, разбира се биха могли да подадат жалба към омбудсмана по този въпрос и ние да предизвикаме проверка на индивидуалния случай.

Колко трябва да се възстанови като сума на всеки един абонат, при положение че цената на газа беше толкова драстично намалена? Няма как да се каже общо, защото става дума за индивидуално потребление. Но така или иначе 20 лева на цената на толкова драстично намаляване на цената на природния газ според мен е наистина символична сума, която в никакъв случай не оправдава очакванията на хората, които са потребители на Топлофикация. Още повече, че тези, които са с дистанционни уреди за отчитане се оплакват от обстоятелството, че там също нарастват сумите.

Между другото си спомняте, че през месец март имаше едно безпрецедентно увеличаване на сметките на хората, в една ситуация, която наистина не го предполагаше и аз отново напомням моето настояване КЕВР да направи промяна в наредбата за определяне на цените на топлоенергията, според която цената на природния газ ще се променя всеки месец, но сметките на хората и всъщност това, което те ще плащат ще се определя веднъж на 6 месеца.

За мен това е прекомерно дълъг срок и отразява неадекватното състояние на начина, по който се отчита потреблението на хората. Прогнозните елементи от гледна точка на цена стават твърде много в тази наредба и за мен тя трябва да бъде преразгледана", каза омбудсманът доц. Диана Ковачева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще преодолее ли Лудогорец коравия Мидтиланд, за да запази мечтата си за Шампионска Лига
Ще преодолее ли Лудогорец коравия Мидтиланд, за да запази мечтата си за Шампионска Лига
МОН с два сценария за действие заради пандемията
МОН с два сценария за действие заради пандемията