НОВИНИ

Омбудсманът: Участието в преброяването трябва да е съобразено с възможностите на гражданите

омбудсман Диана Ковачева
bnt avatar logo
от БНТ
10:55, 09.09.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила писма до председателите на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по дигитализация в 46-ото Народно събрание - Ивайло Мирчев, в които ги информира за десетките жалби и сигнали, постъпили в институцията във връзка със системата за електронното преброяване. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Доц. Диана Ковачева е категорична, че в динамичното време, в което живеем, хората трябва да имат навременна информация и гъвкави варианти, също така участието в преброяването да е съобразено с възможностите на гражданите, а не на преброителите, особено в контекста на глобата в размер на 160 лв., с която са заплашени при отказ да участват.

Оплакванията на гражданите са заради начина, по който се осъществява процеса, съмнения за застрашени права и основателни въпроси, свързани с различните аспекти от "Преброяване 2021".

„Значителна част от жалбите са по отношение на електронното преброяване, което се оказва, че всъщност не е докрай електронно“, пише Диана Ковачева.

Тя посочва, че при е-преброяването системата генерира уникален преброителен код (УПК), с което обаче не приключва участието на гражданите, които са се преброили онлайн. В същата тази инструкция е описано, че ако лицето (лицата) в едно жилище вече са се преброили по интернет чрез електронен въпросник, преброителят трябва да поиска УПК, генериран от системата за електронно преброяване, който удостоверява, че лицата в съответното жилище са преброени и за тях не трябва да се попълват преброителни карти от преброител. Кодът от електронното преброяване се записва в съответната колона (23) на обр. ПНЖ-2.

„На практика това означава, че дори гражданите да искат да бъдат е-преброени, за да си спестят очакване и разговори с преброителя, което е нормално в условията на пандемия, все пак ще трябва да осъществят контакт с него, за да му предадат кода си. По този начин се намаляват задълженията единствено на преброителя, но не се облекчават гражданите в изпълнение на задължението им да се преброят“, допълва омбудсманът.

Цялото писмо на омбудсмана вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България в съдбоносен мач за класиране на 1/8-финалите на ЕвроВолей 2021
България в съдбоносен мач за класиране на 1/8-финалите на ЕвроВолей 2021
Мъжът, заплашил с убийство Ива Митева, е установен и се явява в съда
Мъжът, заплашил с убийство Ива Митева, е установен и се явява в съда