НОВИНИ

ООН ще гласува резолюция с призив за всеобхватен мир

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:25, 23.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

ООН ще гласува по-късно днес резолюция, призоваваща за мир между Русия и Украйна. В резолюцията, предложена от Украйна и поддръжниците ѝ, се подчертава "необходимостта от постигане във възможно най-кратък срок на всеобхватен, справедлив и траен мир" в съответствие с основополагащия Устав на ООН.

Генералният секретар Антонио Гутериш осъди руската инвазия в Украйна.

"Тази инвазия е оскърбление за колективната ни съвест. Тя е нарушение на Хартата на Обединените нации и на международното право. Тя има драматични хуманитарни последици, включително за човешките права. И въздействието ѝ надхвърля границите на Украйна", заяви Гутериш.

Киев се надява, че с подкрепата си за резолюцията държавите ще демонстрират солидарност.

"Има ли някой в тази зала, който е готов да даде един квадратен метър от територията си на кръвожаден съсед? Всички знаем отговора. Никой. И Украйна е една от вас. Светът ще потъне в хаос, ако допуснем насилствена промяна на границите. С подкрепата на света Украйна може да възстанови териториалната си цялост и зачитането на Хартата на ООН и ще го направи", каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

САЩ заявиха, че вотът ще остане в историята и ще демонстрира каква е позицията на народите по света по въпроса за мира в Украйна.

"По-рано тази седмица президентът Байдън посети Украйна. И ясно показа къде са Съединените щати. Той застана рамо до рамо с президента Зеленски, за да напомни на света година по-късно, че Киев все още се държи. Украйна все още устоява. И Америка все още е до Украйна", каза Линда Томас-Грийнфилд, постоянен представител на САЩ в ООН.

Посланикът на Кремъл в ООН Василий Небензя заяви, че САЩ и съюзниците им са готови да въвлекат целия свят във война.

"Започнахме тази специална военна операция, за да спрем 11-годишната война на Киев срещу хората в Донецк и Луганск. Бяхме разтревожени заради неприемливото военно присъствие на Запада на територията на съседна Украйна. Това беше пряка заплаха за националната ни сигурност. Западът много пъти нагло игнонира притесненията ни и продължи да да струпва военна инфраструктура на НАТО все по-близо до нашите граници", заяви той.

Резолюцията няма задължителен характер, но има политическа тежест и отразява искането на Общото събрание Москва да прекрати военните действия. Русия определи текста като "небалансиран и антируски" и призова страните да гласуват против.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция може да въведе воден режим в отделни части заради сухата зима
Франция може да въведе воден режим в отделни части заради сухата зима
Президентът ще награди екипите, участвали в спасителните акции в Турция
Президентът ще награди екипите, участвали в спасителните акции в Турция