НОВИНИ

Опасен път в района на Своге - институциите в спор чия е отговорността

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:54, 11.09.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Община Своге и Агенция "Пътна инфраструктура" в спор кой отговаря за ремонта на опасни шахти на пътя в района на с. Реброво. Въпросният канал е изграден заедно с рехабилитацията на пътя през 2016 година, от фирма "Трейс". Гаранцията на пътя обаче е изтекла и поддръжката вече е отговорност на пътната агенция. От там обаче настояват, че пропадналите и разбити шахти са отговорност на общината. И така 5 години..., а местните жители казват, че шахтите са една от причините за честите катастрофи в района.

Опасните и разбити шахти край с. Реброво ви показахме в новините още след трагичния инцидент край Своге, при който загинаха 20 души. Тогава от фирмата изпълнител изпратиха екип и подмениха само няколко от общо над 40 капака на опасния канал.

Пътят е ремонтиран през 2016 година, през 2018 г. подадохме сигнал за тези опасни и пропаднали шахти, до този момент обаче никой не е взе мерки за обезопасяването на участъка.

- Какво се случи след нашия сигнал?

- Абсолютно нищо. Нищо! Сложиха една-две плочи и това беше за ремонт от 2018 година, каза Димитър Цветков, жител в Своге.

Хората от близките къщи, гумаджийницата и ресторанта слагат стари гуми, за да не пропадне още някой в съоръжението, останало без отговорник за поддръжката.

- Вие ли поставихте обезопасителните гуми?

- Аз и Митко.

- Защо ги поставихте?

- Защото колите пропадат в канавката.

От Агенция "Пътна инфраструктура" ни отговориха, че поддържането на отводнителния канал и покриващите го решетки са в урбанизираната територия на с. Реброво и поддръжката им е ангажимент на община Своге. От там обаче продължат да настояват, че канала е част от пътната инфраструктура и за ремонта отговаря именно пътната агенция.

"Това е в правомощията на АПИ.

- От кога се коментира този въпрос?

- Година-две", заяви Валентин Михайлов зам.-кмет на Община Своге.

В момента между пътната агенция и община Своге тече писмена комуникация. И двете институции се опитват да докажат , че ангажимента по поддръжката на шахтите не е техен. Хората от района обаче са убедени, че една от причините за пътните инциденти на пътя София - Своге - Мездра е и този необезопасен участък.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивското село Рогош е без ток след катастрофа (СНИМКИ/ВИДЕО)
Пловдивското село Рогош е без ток след катастрофа (СНИМКИ/ВИДЕО)
Неймар е на 4-о място сред най-добрите голмайстори на ПСЖ
Неймар е на 4-о място сред най-добрите голмайстори на ПСЖ