НОВИНИ

Опашки за ваксини в София и Пловдив на прага на петата вълна от COVID-19

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:17, 08.01.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

От днес в почти цялата страна отново работят изнесени пунктове за ваксинация. Във видео обръщение, разпространено от правителствената пресслужба премиерът Кирил Петков увери, че ваксинацията няма да стане задължителна. И припомни, че тя е единственият начин да избегнем въвеждане на ограничения.

Ина и Момчил са ваксинирани преди около 9 месеца. Семейството се нареди на опашка за ваксини в изнесения пункт на метростанция НДК.

"Карали сме го преди това по-рано. Притеснява ни Омикрон и като цяло много ни притеснява пандемията", разказват те.

Въпреки че днес в София работеха пунктовете за ваксинация в много от поликлиниките, моловете, на метростанция "Софийски университет" и пред "Пирогов" отново се извиха опашки .

"Родителите ми бяха ваксинирани, разболяха се, но го минаха сравнително леко и бързо - само на домашно лечение. Явно работят ваксините", обясни Ралица Кръстева.

Затова Ралица и съпругът ѝ също си поставиха подсилваща доза ваксина. За трета ваксинация на опашката се нареди и Петя

Проф. Александрова: Бустерната доза намалява наполовина шанса от инфектиране с Омикрон

В предаването "Говори сега" вирусологът Радостина Александрова цитира световно проучване, според което преболедувалите и имунизираните с 2 дози не са защитени от Омикрон.

"Поставянето на бустерна доза намалява наполовина риска от това да се инфектираме", каза тя.

На прага на петата вълна премиерът Кирил Петков увери, че докато е на поста, ваксинацията у нас няма да стане задължителна

"Ваксинацията е най-добрата дори и за хора със странични заболявания. Ако успеем да стигнем 75% от българите да се ваксинират, заедно ще успеем да не затворим икономиката, училищата и най-вече да няма хора по стълбите на болниците, което за мен е най-важно", подчерта премиерът.

Има ковид легла в болниците в Пловдивска област, която вече е в тъмночервената зона.

"Към момента заетостта на леглата е на 50%. Предстои разкриването на педиатрични легла в лечебни заведения за болнична помощ на територията на Пловдив и областта", каза д-р Милена Панайотова - началник отдел „Противоепидемичен контрол“ - РЗИ-Пловдив.

Близо 600 са заразените с коронавирус деца за последното денонощие.

"Центърът за контрол на заболяванията постави коронавируса сред десетте водещи причини за смърт във възрастовата група между 5 и 11 години", обясни проф. Радостина Александрова.

У нас вече има разкрити 70 пункта за имунизация на деца между 5 и 11 години. В Пловдив в последните дни има засилен интерес към имунизациите. Повечето хора си поставят трета доза.

"Само заедно можем да преодолеем тази поредна вълна всеки от нас носи своята отговорност, дали ще успеем да се оправим като държава. Разчитам на вас", каза премиерът Кирил Петков.

Изнесени пунктове за ваксинация ще работят и утре в цялата страна. А в понеделник се очакват резултатите от съмнителните за Омикрон над 60 проби.

Засилен интерес към ваксините в Русе

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинското изключение на Джокович е дадено заради прекаран COVID-19
Медицинското изключение на Джокович е дадено заради прекаран COVID-19
Лестър започна защитата на ФА Къп с разгром над Уотфорд
Лестър започна защитата на ФА Къп с разгром над Уотфорд