НОВИНИ

Блокираните българи на летище Франкфурт-Хан ще излетят към дома тази вечер

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:04, 08.01.2022
5460
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Над 150 българи бяха блокирани на летище Франкфурт Хан близо денонощие и пренощуваха в самолета. Те трябваше да излетят за София снощи в 22.35 часа. Сред сънародниците ни има и 12 бебета.

Един от българите, които пътуват от Франкфурт-Хан към София потвърди пред БНТ, че в 21.15 часа българско време ще излетят за дома. Нашите сънародници трябваше да престоят с часове в самолета, а след това и в халето на летището при ниски температури.

В късния следобед температурата там е била 0 градуса, тъй като си изключили парното. Все пак със съдействието на външното ни министерство, към 17.00 часа днес те получиха вода, храна и най-важното - мляко за бебетата.

Пред българите стои още едно изпитание свързано с COVID-19. Тъй като пристигат от Германия, която е в червената зона, те ще бъдат поставени под карантина за 10 дни, ако нямат зелен сертификат и отрицателен резултат от PCR тест.

Блокираните на летището във Франкфурт-Хан пътници, което е на около 100 км от голямото летище Франкфурт, разказват, че е трябвало да излетят за София снощи в 22.35 ч. След качването им в самолета, им казали, че полетът ще закъснее с 30 минути. После обяснили, че ще има още закъснение, тъй като трябва да се изчисти пистата заради снеговалеж.

"След като почистиха пистата, казаха, че самолетът е замръзнал, трябва да се погрижат и за него. После пак пистата беше замръзнала, после се оказа, че трябва гориво да се слага и така говореха различни неща на всеки един час. Към 3.00, 4.00 ч. сутринта вече нищо не правиха. Просто трябваше да чакаме. Не можеше да слезем от самолета, тъй като летището е малко и нямаше персонал. Това е малко летище и вечер го затварят, разказа Росен Стойнов.

Така пътниците трябвало да стоят от 22.00 часа вечерта до 7.00 ч. сутринта в самолета. Оказало се, че бордовият екип не е готов за тази ситуация - нямали достатъчно напитки. На децата и по-възрастните раздали вода и доматен сок.

Обещали им, че след слизането от самолета ще бъдат настанени в хотел, тъй като пилотът не може да лети, защото има над 12 часа престой и се нуждае от почивка.

"Слязохме всички от самолета на празното летище и се оказа, че всичко това е лъжа, няма пилот, няма стюардеса, нито представител на Wizz Air и всичко за хотела е било лъжа. Децата са насядали по земята и по пейките", обясни Росен.

Заради закъснелия полет се оказва, че пътниците имат още един проблем с прибирането в България, тъй като PCR тестовете им са с изтекъл срок.

"Напрежението ескалира многократно. Правим подписка и ще искаме обезщетение за причинените вреди. Това е абсолютно нормално, ще подадем колективен иск", каза Минчо Николов.

В ранния следобед Министерството на външните работи се свърза с нашите сънародници и с помощта на консула ни във Франкфурт Диана Попова им оказва съдействие.

"Те ни доставиха мляко за малките деца, пюрета, както и храна, вода и всичко необходимо. Специални благодарности от всички нас", допълни Росен Стойнов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лестър започна защитата на ФА Къп с разгром над Уотфорд
Лестър започна защитата на ФА Къп с разгром над Уотфорд
КПП-та в Алмати и Нур Султан, президентът Токаев разговаря с Путин
КПП-та в Алмати и Нур Султан, президентът Токаев разговаря с Путин