НОВИНИ

Опасна ли е крайбрежната алея във Варна?

bnt avatar logo
от БНТ
20:39, 27.06.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Сигнали, че крайбрежната алея във Варна е опасна за пешеходците заради автомобилния трафик. Това накара областната комисия да провери ситуацията. До края на тази седмица и преди засиления туристически сезон ще бъдат обсъдени възможните мерки, които да гарантират безопасността на пешеходците.

От години в част от крайбрежната алея автомобили и пешеходци делят общ път. Причината е, че тротоарът е превърнат в паркинг. През летния сезон градският плаж е сред най-посещаваните, а много от хората тук идват с автомобилите си и задръстванията по тази алея са чести.

Хората буквално се движат между автомобилите, трудно е и за колоездачите, за които няма велоалея. Това е и причината днес да се търси решение.

Варненци отдавна недоволстват, че се движат автомобили по крайбрежната алея.

Че има риск от инциденти на крайбрежната алея във Варна са установили и от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата".

"Нашата препоръка е, че в момента тази алея не е безопасна и не може по нея да има съчетание на тези два вида участници в движението", заяви Иван Петков, Държавна агенция по безопасност на движението по пътищата.

Според областния управител Благомир Коцев алеята трябва да се разшири и да се изградят зони за пешеходци и велосипедисти.

"За тази инвестиция трябва да се направи проект, да се остойности и да се заложи в бюджета за следващата година", допълни Благомир Коцев, областен управител на Варненска област.

Според концесионерите не е необходимо алеята да бъде затворена за автомобили.

"Нямаме инциденти с тежки последствия, но това, което считам, че може да се направи е разширение, брегоукрепване на дамбата, велоалея, място за движение на автомобили, място за паркиране на автомобили", каза още Андрей Василев, представител на концесионерите.

Тази седмица Областната комисия по безопасност на движението във Варна ще вземе решение как ще се осъществява движението през този сезон.

Репортер: Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минимален успех за Славия в контролата с Арда
Минимален успех за Славия в контролата с Арда
Едмонд Назарян е финалист в Рим
Едмонд Назарян е финалист в Рим