Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Прекратиха извънредното заседание за актуализацията на бюджета

Николай Минков
от Николай Минков
20:24, 27.06.2022 (обновена)
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Актуализацията на бюджета беше разгледана на извънредно заседание в бюджетната комисия. След повече от 11 часа членовете на комисията насрочиха ново заседание утре, след приключване на бюджетите на НОИ и НЗОК, които трябва да се гласуват на второ четене в пленарната зала.

Заложените параметри са ръст 2,9%, инфлация 11,9% и поемане на нов държавен дълг от 3 млн. лв и така той ще нарасне 10 млрд. лв. ДДС на хляба ще бъде 0%, гласуваха депутатите, няма да има и акциз на ток и газ.

Напрежение имаше в комисията, след като с гласовете на опозицията приходите бяха завишени със 760 млн. и така станаха 33 млрд. и 353 млн. лв.

С одобрението на опозицията приходите в държавната хазна бяха увеличени, но това това доведе до скандал в бюджетната комисия с управляващите.

Приходите да бъдат увеличени със 760 млн. лв Смятам, че това е постижимо не за нещо а друго а ще напомня факта от миналата актуализация, от която всички се учим, че през миналата актуализация увеличихме приходите с 300 млн., каза Любомир Каримански, ИТН, пред на Комисията по бюджет и финанси.

Вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев не се съгласи. След като минути по-рано комисията отхвърли увеличаването в акциза на цигарите. Според Василев с това решение държавата губи 100 млн. лв.

Доста е цинично от тази комисия, в този състав вие да говорите за събираемост при условие, че точно преди 15 минути махнехте 100 млн. данъци от тютюна и гласувахте, че те няма да бъдат събрани и освен това казахте, че всички фирми не са изрядни, не си плащат осигуровките, данъците, могат да продължат да ползват публичен ресурс, което щеше да помогне да се съберат данъците от тези неизрядни фирми. Тоест преди 15 минути две предложения имаше за увеличение на събираемостта, които вие отхвърлихте, и сега ми говорите за събираемост на данъци. Това е пълен цинизъм. Пълен цинизъм е, заяви Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите в оставка.

Г-н министър има начин човек да си подтиска агресията като по възрастен ви го казвам. Вие сте по-креативен, когато сте спокоен, отговори Йордан Цонев, ДПС.

Румен Гечев, БСП: До сряда вечер е възможно да се приеме бюджетът

Размяната на реплики между управляващи и опозиция продължи:

Новите управляващи почнахте да приемате колеги някакви стотици милиони... Кой ще ги изпълнява, попита Румен Гечев, "БСП за България".

На предния бюджет се късаха ризи в залата, че вероятно вкарваме баланса в нестабилност, че фискалната политика е много зле. Преди една седмица се гласува оставка на правителството точно за тази политика и се изведнъж както обвиняваха правителството, че ще фалира държавата, че няма пари, че мерките са проинфлационни, изведнъж се предлага 1 млрд. отгоре за харчове, каза Искрен Митев, "Продължаваме промяната".

Г-н Митев знаете, че най-малкото аз съм привърженик да направим предложения, които ще увеличат бюджетния дефицит за т.г. Убеден съм, че поне тези 760 млн. лв. могат да бъдат записани без никакво притеснение, че те ще бъдат изпълнени, отговори Кирил Ананиев, ГЕРБ-СДС.

Пламен Димитров, КНСБ: Бюджетът може да си позволи повече като приходи, респективно толкова и разходи

От КНСБ подкрепиха управляващите:

Бих искал да подкрепя всички тези партии, които казаха, че ще има по-голямо изпълнение на приходите. Хора навън пред НС чакат да чуят дали най-накрая някой ще в година, в която имаме 16% инфлация вече консумирана и около 45% ръст на цените в кошницата правителството не иска да увеличи заплатите, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Предстои да разберем каква част от одобрените промени в бюджетната комисия ще бъдат потвърдени и в пленарната зала.

Бюджетната комисия реши още да отпусне допълнителни средства за МВР, земеделският сектор и висшите училища. Очаква се последната точка от реда на извънредното заседание да бъде приета след полунощ.

По темата работят: Николай Минков, Светозар Костадинов
Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Едмонд Назарян е финалист в Рим
Едмонд Назарян е финалист в Рим
Борисов: Няма да се оттегля от лидерската позиция в ГЕРБ
Борисов: Няма да се оттегля от лидерската позиция в ГЕРБ