НОВИНИ

Политическият Рубик: Ще има ли ново правителство или отиваме на избори

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:12, 27.06.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Какви знаци дават партиите с отсъствието си от консултациите при президента и има ли реалистични варианти за нов кабинет или страната е обречена на нови избори до края на годината - потърсихме отговорите от политолози и социолози.

Кубчето на Рубик във властта на този парламент изглежда по-сложно от всякога. Най-възможният изход според тези, които наблюдават политическата сцена отблизо, е един.

С бързи стъпки и смело вървим към избори и шансът за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент е наистина много малък, каза Яница Петкова, политолог, "Галъп".

Част от политиците се заиграват с тази идея, че някой трябва да се помири с някого, някой трябва да направи отстъпки, за да продължат нещата, каза доц. д-р Николай Димитров, социален психолог.

Но математиката след последните дни показва, че задачата ще е трудна. Първият шанс да съставят нов кабинет ще имат "Продължаваме промяната".

От гледна точка на развитията през последните дни не виждам да има някаква промяна в броя депутати, който би гласувал това правителство с мандат на ПП, каза Яница Петкова, политолог, "Галъп".

"Галъп": 50,5% не одобряват свалянето на правителството

ГЕРБ вече заявиха, че няма дори да се опитват да съставят кабинет и очакват избори. Третият и последен шанс президентът ще даде на когото прецени.

С оглед на скорошните събития изключвам това да бъде БСП, изключвам това да бъде и ДПС. Най- вероятна изглежда възможността този мандат да бъде връчен на ДБ, която и на този етап запази най-голяма диалогичност с останалите партии. Така или иначе подкрепа от други партии за съставяне на правителство с мандат на ДБ освен ПП и БСП - няма. Това по-скоро ще значи, че президентът директно казва на обществото - отиваме на избори, допълва Яница Петкова, политолог, "Галъп".

Фактът, че и "Продължаваме промяната" и БСП днес отказаха на поканата на президента за консултация, също може да бъде тълкувано като знак.

По-скоро беше жест от една страна към президента от една страна от ПП към президент с оглед на конфликта, който настана, както и между БСП и президента, каза Яница Петкова, политолог, "Галъп".

Разговорите за бюджета пък са част от вече предизборното говорене. На политическата сцена остава и още една възможност. Правителство на малцинството или експертен кабинет. Но пак с предизвестен край.

С тези отношения между партиите - с липса на дебат и диалогичност, с подхвърляне на обвинения всеки за всеки е мафия, ми се струва доста трудно да работи, каза Яница Петкова, политолог, "Галъп".

А ако прогнозите се окажат верни и страната ни вече върви към избори, то тези избори едва ли ще произведат някаква коренно различна картина.

Това е проблемът - ние ще имаме същото като предишното. Ще има някакви леки отклонения, но като цяло състава на следващия парламент се очертава да бъде почти същия. Вероятно ще влезе още една партия на предишния служебен премиер, каза доц. д-р Николай Димитров, социален психолог.

А ако евентуалните избори съвпаднат с края на лятото, прогнозите казват и друго ентусиазмът на избирателите да гласуват едва ли ще бъде рекорден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Няма да се оттегля от лидерската позиция в ГЕРБ
Борисов: Няма да се оттегля от лидерската позиция в ГЕРБ
Бойко Рашков призова да бъде решен въпросът с промените в НПК
Бойко Рашков призова да бъде решен въпросът с промените в НПК