НОВИНИ

Лидерите на Г-7 обещаха подкрепа за Киев - Зеленски поиска войната да свърши до зимата

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:20, 27.06.2022
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Нахлуването на Русия в Украйна и последствията за света са акцент и във втория ден от срещата на Г-7 в Германия. Очаква се водещите икономики да обявят още санкции срещу Москва и да се обединят около дългосрочен ангажимент за Киев, който включва и военна, и финансова помощ. В онлайн разговор с лидерите от Г-7 президентът Володимир Зеленски поиска още оръжия, за да може да се сложи край на войната до зимата.

Лидерите от Г-7 са единни в подкрепата си за Украйна и политиките на отделните страни по тази тема до голяма степен са съгласувани, каза германският канцлер Олаф Шолц в началото на втория ден от форума.

Продължават боевете за Лисичанск

"Намирам за добро послание, че вземаме трудни решения. Търсим баланса между това да помогнем на Украйна колкото се може повече и това да избегнем голям конфликт между Русия и НАТО. Това е смисълът - да се прояви твърдост, но и да се отговори на нуждите на времето", заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Очаква се в края на форума да бъде одобрен пакет от координирани мерки за натиск върху Русия, твърдят от Белия дом. Във фокуса на новите санкции срещу Кремъл ще бъде златото, петролът и митата. Киев ще получава подкрепа "толкова време, колкото е необходимо".

Става дума не само за военна, но и за финансова, хуманитарна и дипломатическа помощ, се казва още в проектодокумента от Белия дом. Лидерите от Г-7 ще настояват Русия да осигури свободни коридори за движение на храни от Украйна.

Президентът Володимир Зеленски прикани лидерите да продължават да притискат Русия и поиска нови оръжия. "Помогнете ни да приключим войната до зимата", каза още Зеленски. Износът на украинско зърно и помощ за следвоенното възстановяване на страната бяха другите теми, които държавният глава коментира с групата на седемте водещи индустриално развити държави.

Продължителната подкрепа за Украйна обаче ще струва скъпо, коментират анализатори, това е причината Г-7 да търси стратегии за намаляване на последиците от руската инвазия в Украйна върху доставките на храни и енергийни ресурси.

Във втория ден от форума лидерите на Г-7 разговаряха и с представителите на петте поканени държави - Индия, Индонезия, Аржентина, Сенегал и Република Южна Африка. Продоволствената сигурност и половото неравенство са във фокуса на следващата сесия, на която ще участва и генералният секретар на ООН - Антониу Гутериш.

Междувременно Китай критикува обявения от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ пакет за развитие на глобалната инфраструктура на стойност 600 милиарда долара. Според Пекин тези "геополитически изчисления" се противопоставят пряко на китайската инициатива "Един пояс, един път".


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО предвижда силите за бързо реагиране да достигнат до 300 000
НАТО предвижда силите за бързо реагиране да достигнат до 300 000
Започнаха консултациите при президента, ПП и БСП не отидоха (Обобщение)
Започнаха консултациите при президента, ПП и БСП не отидоха (Обобщение)