НОВИНИ

Нова COVID вълна: До три седмици достигаме пика

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:12, 27.06.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Още
Слушай новината

България е на прага на нова ковид вълна. Броят на заразените в страната се увеличава плавно. Най-много заболели има в София, Варна и Габрово. Столицата дори е на път отново да влезе в жълтата зона с над 100 заразени на 100 000 души.

За почти два месеца доктор Христов от Варна не е имал нито един пациент заразен с COVID-19.

"За последната седмица имам 7 официално доказани. Определено имаме увеличение на случаите", заяви д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар.

Кривата на заразата ще продължи да расте. А повишената заболеваемост в момента експертите обясняват със спецификите на вируса и липсата на противоепидемични мерки.

"Вирусът, който става по-лесно предаваем, но по-леко протичащ и съсредоточаването през летния сезон на много хора на определени места, много тесните контакти при липсата на каквито и да е мерки", допълни доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Мерки може да има, ако броят на приетите в болница достигне стойности, заложени в Националния пандемичен план.

"И при по-леко прочитане при масово разпространение нужда от мерки ще има", добави доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Кунчев е убеден, че има заразени с коронавирус, които остават извън официалната статистика.

"Има и хора, които го карат леко и не търсят медицинска помощ", каза доц. Ангел Кунчев.

След края на извънредната епидемична обстановка личните лекари не могат да издават направления за PCR тест за коронавирус, а антигенните тестове не са безплатни за пациентите.

"Определено има спад, но хората идват и си плащат изследванията и нямат избор кой знае какъв", заяви д-р Светлана Кьосева, вирусолог в медицинска лаборатория.

От днес на практика у нас е разрешена четвърта доза ваксина срещу коронавирус. Тя е препоръчителна за хората над 18 години, условието е да са минали поне 4 месеца от последната имунизация.

"Още около 9.00 часа имахме пациентка, която пожела да ѝ бъде поставена четвърта доза. Няколко мъже имахме между 50 и 60 години. Това са хора, на които вероятно им предстои пътуване и за това го правят", допълни д-р Светлана Кьосева.

След известно затишие и пациентите на доктор Христов започнали да се интересуват от ваксините срещу коронавирус.

"То си беше в клинична смърт буквално. На практика беше спряло ваксинирането. От тази седмица започваме по-активно", заяви д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар.

Здравното министерство предвижда освен ковид ваксините електронно да се регистрират и всички задължителни имунизации. А от първи август направления за влизане в болница ще се издават само електронно.

"Пациентът няма да има нужда да носи хартиеното направление. Може да постъпи в което иска лечебно заведение, епикризата ще бъде в електронен формат", заяви доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър.

За половин година здравното министерство устояло да навакса забавената от служебните правителства дигитализация в сектора, коментира министърът в оставка.

"Това е един от инструментите, които ще извадят здравеопазването на светло. А всички ние като пациенти имаме интерес това да се случи", каза още проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването в оставка.

Здравните власти уверяват, че болници и лекари ще имат достатъчно време да тестват направлението за хоспитализация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивелин Попов ще отсъства между две и три седмици
Ивелин Попов ще отсъства между две и три седмици
НЗОК ще плаща за помощни средства на хора с увреждания
НЗОК ще плаща за помощни средства на хора с увреждания