Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пламен Димитров, КНСБ: Бюджетът може да си позволи повече като приходи, респективно толкова и разходи

от БНТ
19:55, 27.06.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

"Бюджетът може да си позволи повече и като приходи, нашите разчети показват, че приходите са подценени с между 800 млн. и един милиард и това, което се предложи в момента и получи съгласие в бюджетна комисия да се завишат приходите със 760 млн., респективно толкова и разходите, всъщност е абсолютно допустимо и даже належащо, за да могат да се посрещат тези разходи, които не бяха предвидени", каза в "Още от деня" Пламен Димитров, президент на КНСБ.

По думите му за последните 6 години над 10 млрд. лв. са гласувани в бюджетите и не са изхарчени.

"Толкова е можело, позволил парламентът, да се инвестира в различни направления, в това число и в доходите на хората. Не мисля, че с това трябва да се хвали някой. Сега това може да бъде по друг начин", отбеляза президентът на КНСБ.

Той подчерта, че от КНСБ са поискали 650 млн. лв. за заплати. В Бюджетната комисия на Народното събрание са минали при гласуването 175 млн. за МВР, 150 млн. допълнително за предучилищно и училищно образование, като 1/3 от тези пари са за заплати, 20 млн. допълнително са гласувани за ВУЗ, 5,5 млн. за Селскостопанската академия. Гласувани са и 7 млн. за стипендии и за социално-битовите разходи на студентите и докторантите. Очаква се гласуване на около 30 млн. за заплати на работещите в общините.

"Около 500 млн. от тези 760 млн. ще отидат за заплати - нещо, за което ние отдавна предупреждавахме и аргументирахме, че е крайно належащо. Не можеш да имаш нулево увеличение на доходите при 16% инфлация", заяви Пламен Димитров.

За пенсиите са приети 10% увеличение плюс 60 лева, както и актуализация от октомври.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков призова да бъде решен въпросът с промените в НПК
Бойко Рашков призова да бъде решен въпросът с промените в НПК
Румен Гечев, БСП: До сряда вечер е възможно да се приеме бюджетът
Румен Гечев, БСП: До сряда вечер е възможно да се приеме бюджетът