НОВИНИ

Опасна мода: Деца предозират с никотинови торбички

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 17.03.2023
6482
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията, здравната инспекция и директори на училища във Велико Търново алармират за поредното опасно увлечение сред децата. Става дума за никотинови торбички, познати още като "Снус", които се продават свободно, включително в хранителните магазини и закусвалните около училищата. Има десетки случаи, в които след употреба, децата изпадат в неадекватно състояние и повръщат, но въпреки това модата се разпространява лавинообразно.

Полицията във Велико Търново излезе със специално предупреждение - децата си устройват състезания по издръжливост, с идеята да бъдат интересни и харесвани от връстниците със "Снус" или никотиновата торбичка. Тя е сред познатите препарати за отказване от тютюнопушене. Съдържа концентрирано количество никотин, когато се приеме и задържи в устата предизвиква неприятни усещания и гадене. Специалистите предупреждават, че смъртоносната за човека доза е 50 милиграма, а концентрата в някои от торбичките достига до 45 милиграма. Затова използването им от непушачи, особено от деца, е изключително опасно.

Все повече деца харчат джобните си пари не за закуска, а за "Снус". Когато сложат субстанцията в устата си до минути пребледняват, треперят, защото количеството никотин в една торбичка се равнява на изпушването на една кутия цигари наведнъж.

"Засяга предимно малките, деца на възраст от 11 до 15 години, тези, които навлизат в тийнейджърството и изпробват границите си. Тези, които са по-мънички, които тежат по-малко, които са пробвали с високи дози, стигат до повръщане, сърцебиене, това си е просто интоксикация, не могат да го понесат", каза Кина Котларска – директор СУ "Емилиян Станев" – Велико Търново.

Традиционният "Снус" е тютюн за дъвчене и е забранен за продажба във всички европейски държави с изключение на Швеция и Норвегия. У нас е разрешена търговията с подобен продукт, който обаче съдържа само никотин.

"Всъщност е продукт за орална употреба, наречен "никотинови торбички" или "никотинови паучове", които не съдържат тютюн, а съдържат никотин. Този продукт се продава като средство за отказване от цигарите, т.е. той не се предлага на деца под 18 години", обясни Йорданка Илиева – гл. експерт в РЗИ – Велико Търново.

Въпреки това учениците намират начин да си го купуват. Лекари настояват продажбата на такива препарати трябва да се извършва само в аптеките.

"За мен е недопустимо да бъдат във всякакви други търговски обекти. Последиците са непредвидими и това е най-опасното. Освен малкото килограми имаме и незряла нервна система, както и всички други органи. Да не говорим, че никотиновата субстанция не е за такъв организъм, в каквато и да е доза", заяви д-р Галина Гарева – медицински директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

В едно от великотърновските училища вече са изпратили съобщения до родителите, инструктирали са учителите и са разяснили на децата колко опасно за тях е да употребяват "Снукс".

"Не мисля, че бихме могли да направим нещо повече, освен да сме с повишено чувствителност към проблема", добави Кина Котларска.

Никотиновите торбички се продават навсякъде, а актове на нелоялните търговци могат да бъдат съставени само в момента, в който продават никотинови изделия и алкохол на деца.

Репортер: Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локо Пловдив призова феновете си за подкрепа на последната тренировка преди дербито с Ботев
Локо Пловдив призова феновете си за подкрепа на последната тренировка преди дербито с Ботев
Николова е временно втора, а Калейн трета на СК по худ. гимнастика в Атина
Николова е временно втора, а Калейн трета на СК по худ. гимнастика в Атина