НОВИНИ

Опит за хакерска атака срещу електронната система за прием в първи клас в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:39, 19.04.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Опит за хакерска атака в първия ден, в който заработи електронната система за прием в първи клас в София. За първи път в столицата кандидатите за 1-ви клас избират учебно заведение онлайн и на родителите повече няма да се налага да чакат пред училищата.

Системата е обединена с тази за детските градини. Критериите за прием в първи клас остават непроменени като водещ и тази година ще е уседналостта.

168 са общинските училища в София, които ще приемат първокласници. Очаква се да бъдат записани 12 000 деца.

"Местата във всички общински училища, които предлагат 1-ви клас са над 13 хиляди. Това е и в предишни години ситуацията, тенденцията е такава да има доста повече конкуренция. И при необходимост ще отваряме паралелки, ще работим с директорите да се намери всяко възможно решение", обясни д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по образованието в Столична община.

Тази сутрин системата за кандидатстване е била атакувана от хакери, но до пробив не се е стигнало. Подаден е сигнал към специализирания отдел на ГДБОП "Киберпрестъпност". От общината уверяват, че системата работи добре и няма сериозни бъгове, а при проблем ще съдействат.

"Непрекъснато сме в контакт с родителите и доброволците, така че всеки родител да може да направи лесно и удобно своята кандидатура. Голямото улеснение е, че всичко става от домашния компютър, създава се нужната организация за родители, които нямат достъп до интернет, да могат да отидат в съответните училища", уточни д-р Тодор Чобанов.

Единственият документ, който се изисква на хартия, е ако детето е осиновено. Актуализацията на кандидатурите става до 28 май в 18.00 ч. На 4 юни ще се обявят и резултатите от първото класиране, а записването е от 7 до 11 юни.

Следващите класирания продължават чак до 14 септември. Съветът към родителите е да попълват данните внимателно, както са по лична карта. От общината предупреждават още, че благодарение на новата система опитите за злоупотреби се хващат много лесно. Вече имало случай, при който 7 деца са записани на един адрес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов скъсал менискус на мач, оперираха го
Борисов скъсал менискус на мач, оперираха го
Големият цигулар Гидон Кремер с два концерта в София
Големият цигулар Гидон Кремер с два концерта в София