НОВИНИ

Прага гони "Росатом" от строеж на нов блок в АЕЦ заради скандал с Москва

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:17, 19.04.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

20 чешки дипломати напуснаха Русия. Това е реципрочният отговор на Москва, след като Прага прогони 18 руски дипломати по подозрения в шпионаж. Изпълняващият длъжността чешки външен министър отложи пътуването си до Москва, планирано за днес.

Служители в чешкото посолство в Москва натовариха багажа си днес за напускане на руската столица и така Русия отговори на изгонването на руски дипломати от Прага. Чешкият посланик пък беше привикан в руското външно министерство.

Кремъл изрази несъгласие с изводите на чешките власти за съпричастност на руските спецслужби към експлозиите в склад за боеприпаси в Източна Чехия преди седем години, когато загинаха двама души.

"Категорично не сме съгласни с подобни изводи. И ги смятаме за провокационни и неприятелски", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Според Прага, реакцията на Москва е по-сериозна, отколкото Чехия е очаквала.

"Реакцията е по-сериозна, отколкото очаквахме. Те връщат повече дипломати, отколкото ние служители на руското разузнаване", каза Ян Хамачек, и.д. министър на външните работи на Чехия.

Ян Хамачек отложи пътуването си за Москва, планирано за днес. Основна цел на визитата беше евентуална покупка на руската ваксина "Спутник". Чехия няма да предостави цялата информация от разследването. Според руското външно министерство това доказва, че обвиненията на Прага са фалшиви.

Скандалът доби и друго измерение - в най-скоро време руската държавна корпорация "Росатом" ще бъде изключена от възможността да участва в търга за строителството на нов енергоблок на чешка АЕЦ. Руската страна няма да може да участва и като подизпълнител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческо: Хеликоптер на НАСА извърши първи полет на Марс
Историческо: Хеликоптер на НАСА извърши първи полет на Марс
ЕС изрази пълна подкрепа за Чехия в дипломатическия скандал с Русия
ЕС изрази пълна подкрепа за Чехия в дипломатическия скандал с Русия