НОВИНИ

Историческо: Хеликоптер на НАСА извърши първи полет на Марс

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:25, 19.04.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Поглед към Марс, където се случват исторически събития. Първият контролиран полет с двигател в атмосферата на друга планета вече е факт.

В края на февруари на повърхността на Червената планета в кратера Джезеро се приземи марсоходът на НАСА "Пърсивиърънс", който е зает да изследва почвата и да търси следи от минал живот. Заедно с него на Марс пристигна и роторният дрон "Инджинюъти". Днес той се издигна над Марс на височина три метра за около 40 секунди, преди да кацне обратно на повърхността. Стартовата площадка беше на около 65 метра от ровъра "Пърсивиърънс". НАСА сравни успеха с историческия полет на братя Райт преди 117 години, положил началото на съвременната авиация.
Заслужен триумф в Лабораторията за реактивно движение в Пасадина, Калифорния. Чрез сателит на Марс дронът изпрати снимка на собствената си сянка, която хвърля на повърхността.

"Данните от висотомера потвърждават, че "Инджинюъти" е извършил първия си полет - първи на моторен апарат на друга планета".

Ръководителката на проекта с радост скъса резервната си реч, приготвена за неблагоприятна развръзка. Парченце от обшивката на самолета на братя Райт е поставено под соларния панел на дрона.

"Вече можем да кажем, че хора са издигнали роторен летателен апарат на друга планета", каза мениджърът на проекта "Инджинюъти" МиМи Онг.

Атмосферата на Марс е с плътност едва 1 процент от земната и за издигане витлата на дрона трябва да се въртят с над 2 500 оборота в минута. Въпреки по-слабата гравитация, самият апарат трябва да е изключително лек - теглото му е само килограм и 800 грама.

При температурата през нощта от минус 90 градуса по Целзий, захранването е само от слънчева енергия. Контролът на полета е автономен - при разстояние от 300 милиона километра, закъснението на сигнала прави управлението с джойстик немислимо. Предвидени са още полети с поглед към бъдещето.

"Дава възможност за изследвания с хора на място. Хеликоптерът може да стигне там, където ровърът не може. Има много пещери, ровърът трябва да преодолява редица препятствия, които хеликоптерът избягва", обясни инженерът в НАСА Тарин Бейли.

НАСА вече одобри мисия на хеликоптер на Титан - голямата луна на Сатурн. "Драгънфлай", както се нарича мисията, трябва да достиге Титан в средата на 30-те години на нашия век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Големият цигулар Гидон Кремер с два концерта в София
Големият цигулар Гидон Кремер с два концерта в София
Прага гони "Росатом" от строеж на нов блок в АЕЦ заради скандал с Москва
Прага гони "Росатом" от строеж на нов блок в АЕЦ заради скандал с Москва