НОВИНИ

Опожарени училища в Белгия: Протест срещу курс за сексуална просвета

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:19, 16.09.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Протест в Белгия срещу въвеждането на задължително сексуално обучение в началното и средното образование.

Няколко училища в Шарлероа бяха умишлено подпалени през изминалата седмица. Федералната прокуратура в Белгия започна разследване, а местните органи на реда засилиха наблюдението върху всички училища в града.

Промени в образователната система във Валония - френскоезичната част на Белгия, предвиждат от тази година въвеждането на часове по задължително сексуално образование в последната година на основното и в четвъртата година на средното образование.

Няколко консервативни ислямски организации протестираха в отворено писмо срещу уроците и организацията, която е отговорна за тях. Към тях се присъединиха и различни Фейсбук групи. В нощта срещу четвъртък бяха запалени няколко училища в Шарлероа.

"Не мислех, че ще се стигне дотук. Имаше напрежение сред някои хора, ние го усещахме. Но подпалването на училище е варварски акт", заяви Едит Кано, директор на училище.

Повечето родители и ученици са шокирани и разстроени.

"Изпитвам гняв. Отвратително е да се правят подобни неща, ние сме деца и не сме искали нищо. Вместо да ни защитят, те унищожават училището ни, вече нямаме училище", сподели Максим, ученик.

"Много сме тъжни. Каквато и да е причината, ние не сме съгласни с това и искаме да покажем нашата подкрепа на ръководството и учителите", коментира майка на дете.

Кметът на Шарлероа Пол Маниет сравнява актовете с тероризъм.

"Атакувани са обществените ни свободи, свободата на образованието. За мен това е форма на тероризъм, която е абсолютно неприемлива", заяви Пол Маниет, кмет на Шарлероа.

Министърът на образованието на Валония смята, че причината за протестите е вълна от фалшиви новини в социалните мрежи.

"В уроците няма подбуждане към порнография, няма класове по сексуални практики, няма подбуждане към смяна на пола. Всичко е лъжа. Ще продължавам да го повтарям. Всичко това са лъжи, фалшиви новини", каза още Каролин Дезир, министър на образованието.

Премиерът на Белгия Александър Де Кро обеща виновниците за палежите да бъдат открити и наказани. Според него уроците по сексуално образование са много важни за децата и няма да бъдат премахнати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И пчеларите на протест срещу украинския внос - какви са исканията им
И пчеларите на протест срещу украинския внос - какви са исканията им
Неймар дебютира с асистенция при победата на Ал Хилал над Рияд с 6:1
Неймар дебютира с асистенция при победата на Ал Хилал над Рияд с 6:1