НОВИНИ

Продължава издирването на оцелели след бедствието в Либия

Само в град Дерна броят на загиналите може да достигне 20 000

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:35, 15.09.2023
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Спасителни екипи продължават да издирват тела и да помагат на оцелели, пет дни след катастрофалните наводнения в Либия, причинени от урагана "Даниел". Само в град Дерна, броят на загиналите може да достигне 20 000, според местните власти. Повечето от смъртните случаи са могли да бъдат избегнати, ако е имало система за ранни предупреждения, заявиха от Метеорологичната организация към ООН.

Кадри показват мащаба на бедствието в либийския град Дерна, с население от 100 000 души. Стените на два язовира се скъсаха и пометоха големи части от него.

На 100 километра от града, хората в курорта Суса, чистят след катастрофалните наводнения. Световната здравна организация призова либийските власти да спрат да погребват жертвите в масови гробове, заради потенциални психически травми за семействата и рискове за здравето при близост до водоизточници.

50-годишният Саад е останал без дом. Къщата му е пълна с кал и отломки и е полуразрушена.
Мъжът казва, че дори няма пари да плати на хора да я ремонтират.

"Само Господ знае през какво преминаваме. Никой не ни помага, дори правителството, то няма ресурси да ни помогне. Оставени сме на улицата. Добре, че либийците сме като едно, тези от Триполи, Мисрата и от юга , всички идват да помагат", каза Саад ал Хаси, жител на град Суса.

В същото време, в опустошената Ал Байда пристига германска помощ - палатки, одеала, легла и генератори. От Турция отплаваха два кораба с 4000 тона помощи.

Снимки: БТА

Световната организация отправи апел за предоставянето на близо 72 милиона долара спешна помощ за най-неотложните нужди на 250 000 души. Оттам коментираха, че наводненията в Либия са мащабно напомняне за климатичните изменение и предизвикателствата, които те поставят.

Над 250 000 души се нуждаят от спешна помощ след наводненията в Либия

Обстановката се усложнява и от политическата ситуация в Либия, затънала в конфликти след бунта през 2011 г., свалил от власт Муамар Кадафи и управлявана на практика от две враждуващи правителства - едното международно признато в Триполи и друго в източната част на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
58 партии и 9 коалиции се регистрираха за местния вот
58 партии и 9 коалиции се регистрираха за местния вот
Алберто Дайнезе спечели 19-ия етап на Обиколката на Испания
Алберто Дайнезе спечели 19-ия етап на Обиколката на Испания