НОВИНИ

Над 250 000 души се нуждаят от спешна помощ след наводненията в Либия

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:27, 15.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Тежка остава ситуацията в Либия след опустошителните наводнения. Противоречива е информацията за броя на жертвите, като според либийското правителство те са 6000. От Червения полумесец обаче смятат, че броят им е поне 11 300 души.

Бедствие с епични размери - как политическият хаос потопи Либия?

Липсата на работеща метеорологична агенция, която да предупреди жителите на Либия за предстоящите бури и наводнения, е в основата на бедствието в страната, заявиха от Световната метеорологична служба. Продължава разчистването след опустошителните наводнения.

Мъката обедини разкъсваната от конфликти Либия, след като цели квартали и хиляди хора бяха отнесени в Средиземно море. Медици, доброволци и хуманитарна подкрепа от много държави пристигат в помощ на бедстващите от жестокото наводнение.

След потопа в Либия: Ще се обединят ли двете враждуващи правителства

900 000 души в пет провинции на страната са пряко засегнати от бедствието. Огромни рискове за хората крие и замърсяването на водата, която в момента е негодна за употреба. Организацията на обединените нации отправи апел за помощ в размер на повече от 71 милиона долара, за да отговори на нуждите на бедстващите.

"Смъртните случаи се променят с минути. Що се отнася до изчезналите в Дерна - районът, който беше най-тежко засегнат, населението там беше около 30 000. Много от тях или са в спасителна операция, или се издирват. Не мога да потвърдя окончателен брой, но се страхувам, че ще чуем големи числа, може би дори повече от това, което досега е потвърдено", заяви Тахер ел-Сони, посланик на Либия в ООН.

Това е най-смъртоносното природно бедствие в съвременната история на Либия. Липсата на централно управление и политическият хаос в страната допълнително затрудняват справянето с последствията от водната стихия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как изчезналият в Северна Америка вид розово фламинго попадна в Тексас
Как изчезналият в Северна Америка вид розово фламинго попадна в Тексас
Синът на Джо Байдън е с повдигнато обвинение за притежание на оръжие
Синът на Джо Байдън е с повдигнато обвинение за притежание на оръжие