НОВИНИ

Държавата със стратегия за развитието на Международния панаир в Пловдив

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
21:54, 14.09.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на икономиката разработва стратегия за развитие на Международния панаир в Пловдив. Това обяви министър Богдан Богданов, който откри есенното техническо изложение в изложбения център. Според Богданов, освен да бъде защитен държавният интерес относно собствеността на панаира, трябва да се постигне и ефективно му управление.

Министър Богданов е провел среща с бизнесмена Георги Гергов, на която са обсъдили стратегията за развитие на изложбения център.

"Ние водим редица дела, за да може да бъде защитен държавния интерес, но също така ние искаме да постигнем въпроса за ефективно управление на Панаира", заяви Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията.

210 участници от 18 държави с иновативни разработки се включват в тазгодишното издание на панаира. Сред тях е и Институтът за космически изследвания към БАН, който показва дронове за наблюдение и ранно известяване при пожари и наводнения.

"Сега в момента се изгражда такава система "Сигурност и отбрана", която да наблюдава за такива аварии в България", каза проф. Димо Зафиров - Институт за космически изследвания и технологии към БАН.

Пловдивска фирма е заложила на противопожарни безпилотни апарати, които изработва по китайска технология.

"Тези бомби, пожарни бомби, са от Китай. Те са пълни с прах и се програмират от нашия дрон. На дрона има специално приспособление, което сканира и се програмира на каква височина те трябва да гърмят, с този прах да гасят огъня", обясни Филип Радев - представител на фирма за дронове.

Освен дронове, на есенното техническо изложение под тепетата могат да се видят и модерни предложения за екологично строителство, както и редица иновации в машиностроенето, енергетиката и дигиталните технологии.

Репортер: Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полша и Унгария искат ЕК да удължи забраната за внос на украинско зърно
Полша и Унгария искат ЕК да удължи забраната за внос на украинско зърно
Щангистът Давид Фишеров пропуска Олимпиадата в Париж
Щангистът Давид Фишеров пропуска Олимпиадата в Париж