НОВИНИ

Военната помощ за Украйна: Спорове дали ще пращаме ракетни комплекси С-300

Николай Минков
от Николай Минков
20:35, 14.09.2023
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Подготвя ли страната ни нова военна помощ за Украйна и включва ли тя ПВО системи С300? На този въпрос вчера военният министър Тодор Тагарев отказа да отговори пред комисията по отбрана, ако заседанието не бъде закрито за медии.

Според левицата мълчанието на Тагарев по темата означава, че България се готви да предостави най-модерната си ПВО система С-300 на Украйна. Управляващите обаче заявиха, че страната ни няма да се раздели с въоръжение и техника, което би нарушило бойните способности на Българската армия и би намалило потенциала на българската отбрана.

Готви ли се нова военна помощ за Украйна?

От Възраждане се обясниха против предоставянето на каквото и да е оръжие на Киев с аргумента, че страната ни има нужда от оръжие, а вместо да продава или подарява. От ИТН поискаха изслушване на военния министър по темата.

От левицата очакват Тагарев публично да отговори дали тайно се договаря предаването на ракетите С-300. Вчерашният му отказ да изнесе информация пред комисията по отбрана на открито изслушване, социалистите тълкуват така:

"Нека да видим какво ще каже министърът. Не каза нито "да", нито "не", което на мен ми говори, че е по-скоро "да". С което категорично не сме съгласни", каза Атанас Зафиров от БСП за България.

Тагарев: Обсъждаме отговор на действията на Русия в българската изключителна зона в Черно море

От ИТН подкрепиха левицата и поискаха изслушване на Тагарев.

"Министърът на отбраната, който може да носи тази отговорност да дойде в НС и да каже какво точно изпращаме и как го пращаме. На първо място е най-важна българската национална сигурност и оттам всичко по реда си. Все пак да отстояваме на първо място българската позиция, без да правим резки движения и глупости и чак тогава всичко по реда си", коментира Станислав Балабанов от ИТН.

От Възраждане за пореден път поискаха оставката на военния министър.

"Българската армия има нужда от допълнително въоръжение, от допълнителни способности. Ние имаме нужда да закупуваме системи за ПВО, а не да подаряваме. Наблягам "подаряваме", а не дори "продаваме", посочи Ивелин Първанов от Възраждане.

От ДПС бяха предпазливи в коментара си.

"Нека да се запозная с нещата, защото колегите, които са в Комисията, ще ме уведомят и ще го коментирам", каза Делян Пеевски от ДПС.

Според ПП-ДБ никога не е ставало въпрос за противовъздушните системи С-300

"България няма излишни ПВО комплекси, но трябва за изчакаме експертите на МО да кажат дали има такива, които са например дефектни ракети или нещо подобно, което може да бъде предоставено", коментира Иво Мирчев от ПП-ДБ.

Председателят на комисията по отбрана припомни, решение на парламента, което забранява предоставяне на въоръжение или техника, които биха нарушили бойните ни способности.

"И в решението на Парламента от миналата година ясно е казано, че това не трябва да застрашава нашите собствени национални способности, така че това, което можем да предадем, дали са дефектни ракети, които щом са дефектни, очевидно не ни вършат работа, или техника, както до момента се случва, които са излишни за БА или за МВР, в случая с БТР-ите, това са неща, които по никакъв начин не застрашават нашите собствени национални способности", каза Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

Утре военният министър ще бъде изслушан в рамките на петъчния парламентарен контрол.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национал на България преподписа с ЦСКА 1948
Национал на България преподписа с ЦСКА 1948
Почти 40 футболисти с националната фланелка за 12 месеца при Кръстаич
Почти 40 футболисти с националната фланелка за 12 месеца при Кръстаич