НОВИНИ

Бедствие с епични размери - как политическият хаос потопи Либия?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:05, 14.09.2023
Чете се за: 05:12 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Бедствие с епични размери - така е описвана ситуацията в Либия след бурята Даниел. Броят на жертвите не може да бъде уточнен - официално той е над 5500 души, 10 000 са в неизвестност. Кметът на най-засегнатия крайбрежен град Дерна заяви, че загиналите може да са между 18 000 и 20 000 души. От Световната метеорологична организация обявиха, че ако в страната е имало адекватни метеорологични служби, загубата на толкова човешки животи е можело да бъде избегната. Следващата опасност за живите е от заразена вода.

Двама мъже, търсещи утеха, сграбчени в отчаянието си, не могат да спрат сълзите. Водата помете сгради, коли и спящите в тях хора. Много от жертвите са били повлечени в морето, което сега ги изхвърля обратно на сушата. Оцелелите преобръщат с голи ръце руините в търсене на своите любими, а достъпът до града е невъзможен заради блокирани пътища, помощта не стига.

Халед Хамид - ръководител на НПО в Либия: "Това е капка в океана от нужди на Дерна. Но виждаме как идват хора от различни градове - от Мисрата, от Триполи, от Зауия. И въпреки, че сме само капка в океана, капка по капка ще станем море."

ЕС изпраща спешна помощ на Либия заради бедствието

Журналистът Румяна Угърчинска се връща от Либия преди наводнението. Разказва, че градът е откъснат от всичко наоколо, причината за опустошителния потоп е, че двата язовира, които са построени още през 70-те години от югославска фирма, не издържат. Прелива от коритото си и поток, който пресича Дерна.

Румяна Угърчинска - журналист: "Тъй като тези язовири са пазели града - лека полека хората са започнали да строят там, където не бива да се строи, поради което има толкова много жертви, които са пометени в морето. В момента жителите на Дерна стоят на плажовете, чакат приливите и отливите, за да докара морето труповете."

Дъщерята на Халед Ал-Шувахид е живяла именно в една от тези незаконни постройки. Оцелява по чудо, като се задържа за мебелите, докато водата нахлува в дома ѝ.

Халед Ал-Шувахид - жител на Дерна: "Когато се скъса стената, мъжът й я е качил върху тоалетната, държали са се за полилея, докато водата е минавала през къщата. Дъщеря ми се качила на втория етаж заедно с децата и така е оцеляла."

Сателитни снимки показват мащаба на наводненията в Либия

От Световната метеорологична организация обявиха, че загубата на толкова много човешки животи можеше да бъде избегната, ако институциите в Либия функционираха нормално.

"Ако имаше нормално опериращи метеорологични служби, които да издадат предупреждение, тогава властите щяха да евакуират хората", каза Петери Таалас - генерален секретар на Световната метеорологична организация.

В града пристигнаха спасителни екипи от Египет, Тунис, Обединените арабски емирства, Турция и Катар. Но работата им е затруднена от политическите противоборства. Либия е в спиралата на конфликти и без единно правителство, откакто Муамар Кадафи беше свален от власт през 2011 година. На запад, В Триполи управлява международно признато правителство, паралелна администрация има на изток - под контрола на генерал Халифа Хафтар. Самият град Дерна беше в хаос - преди да бъде превзет от силите на Хафтар е управляван от ислямистки групировки, сред тях и "Ислямска държава".

Двете враждуващи правителства в Либия ще обединят усилия за справяне с щетите от наводненията

Румяна Угърчинска - журналист: "Хаосът е неописуем хората страдат, много са ядосани. Може тази драма най-сетне да успее да обедини либийците. Казаха, че има отряди от Мисрата, от Триполи, които наистина са в опозиция с армията на Хафтар в източната страна, които вече са пристигнали и са се прегърнали със своите братя от изтока, за да спасят колкото се може повече хора."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният шампион Нефтохимик 2010 постигна победа в първата си контрола
Волейболният шампион Нефтохимик 2010 постигна победа в първата си контрола
Ремко Евенепул триумфира на Ла Крус де Линарес, Сеп Къс е все по-близо до спечелване на Обиколката на Испания
Ремко Евенепул триумфира на Ла Крус де Линарес, Сеп Къс е все по-близо до спечелване на Обиколката на Испания