НОВИНИ

В Будапеща подписаха Меморандум за доставка на втечнен газ в присъствието на Радев и Орбан

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:20, 14.09.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В присъствието на президента Румен Радев и премиера на Унгария Виктор Орбан в Будапеща беше подписан Меморандум за доставка на втечнен газ между "Булгаргаз" и унгарската Ем Ви Ем Си И Енържди (MVM CEEnergy). Българският държавен глава е в Будапеща за участие в петата среща на върха по демографските въпроси.

Срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща събира над 60 държавни и правителствени ръководители, представители на църквата и граждански организации. “Семейството е ключът към сигурността” е темата, върху която участниците фокусират вниманието си. В рамките на форума президентът Румен Радев проведе двустранни срещи.

Среща на върха по демографските въпроси разглежда един болезнен проблем за България, каза пред форума президентът Румен Радев. Той отбеляза, че мерките в последните години дава резултат, но е нужна още работа:

"Много е важно час по-скоро до се привлекат сериозните средства по ПВУ и да се разработят механизми за тяхното ефективно таргетиране."

Големият проблем на България не е толкова застаряването и раждаемостта, защото това е обща тенденция за Европа. Големият проблем е емиграцията, отбеляза Румен Радев:

"Всяка година продължават да ни напускат млади, образовани хора, които са в детеродна възраст. Тук трябва да бъдат насочени нашите усилия."

Върховенство на правото е едно от най-важните решения, според Румен Радев:

"Там, където има върховенство на правото корупцията е задушена, бедността и неравенствата намаляват, собствеността е защитена, има устойчивост на инвестициите, повишава се стандарта и качеството на живот."

Президентът разказа, че от срещите му с младите хора разбира, че част от тях предпочитат да правят кариера в чужбина не толкова заради високото заплащане, а защото искат да живеят в организирана държава:

"Държава с ясно правила, с отговорности, с права, където държавата да е гарант за развитието на хората, където да има ефективна система в защита на справедливостта."

Срещата на върха откри известният канадски психолог Джордан Питърсън, който заяви, че стабилната традиционна брачна двойка е основата на менталното здраве на хората. Президентът на Унгария Каталин Новак с гордост посочи, че за последните десет години броят на браковете в страната ѝ се е удвоил, раждаемостта е нараснала, а разводите и абортите са намалели.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти 40 футболисти с националната фланелка за 12 месеца при Кръстаич
Почти 40 футболисти с националната фланелка за 12 месеца при Кръстаич
Волейболният шампион Нефтохимик 2010 постигна победа в първата си контрола
Волейболният шампион Нефтохимик 2010 постигна победа в първата си контрола