НОВИНИ

Организираха футболен турнир по случай Световния ден на бежанците

bnt avatar logo
от БНТ
21:45, 24.06.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

По случай Световния ден на бежанците, който беше по-рано тази седмица, Българският червен кръст и Върховният комисариат за бежанци към ООН организираха футболен турнир днес. С него се цели приобщаване на различните мигрантски общности в България, което отговаря на мотото на турнира "Дом, далеч от дома".

Футболният турнир се организира всяка година с различни представители на бежанските и мигрантски общности у нас. Тази година сформираните отбори бяха от Украйна, Сирия и Афганистан.

"И се надявам, че днешното състезание ще създаде един истински дух на приятелство, защото ние сме съпричастни със съдбата на бежанците изобщо и в частност в България. Ние сме изцяло отдадени на това да направим необходимото те са де чувстват добре дошли в България", заяви д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на БЧК.

Приобщаването на бежанците е основната идея зад организирането на турнира.

"Невероятно е как различни хора, различни бежанци успяват да се съберат на едно място без да говорят един език, без да се разбират и да са от различни националности. Но въпреки това те работят заедно, играят в един отбор", заяви Мохадес Мирзае.

Турнирът "Дом, далеч от дома" цели да създаде нов дом и мирна среда на тези, на които им се е наложило да избягат от родината си.

"Всеки един от нас може да протегне ръка, за да имаме колеги бежанци, децата да могат да са в училище, да ги приемаме в нашите общности и да сме добри съседи", заяви Борис Чеширков.

Освен футболния турнир предстоят още приобщаващи бежанците събития, разказват организаторите.

Автор: Ерика Шаумян

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България загуби и от Украйна в европейска квалификация по водна топка
България загуби и от Украйна в европейска квалификация по водна топка
Боксьорът Кристиян Николов отпадна от хърватин на Европейските игри в Краков
Боксьорът Кристиян Николов отпадна от хърватин на Европейските игри в Краков