НОВИНИ

Кристалина Георгиева пред БНТ: Намираме се в обстановка на много голяма несигурност

bnt avatar logo
от БНТ
21:08, 24.06.2023
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Намираме се в обстановка на много голяма несигурност, световната икономика премина през два невиждани шока - ковид, а след това войната в Украйна, която доведе заедно с последиците от ковид до ситуация, с която се борим. Това заяви в "Говори сега" управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

"Имаме поговорка - каквото посееш, това ще пожънеш. Когато имаме такава нагласа за решаване на проблеми с оръжие, виждаме, че това до нищо добро не може да доведе. Руската икономика вече не влияе толкова на Европа, защото взеха решение да се освободят от влияние на руския газ. Това, което става там, няма толкова директно въздействие, но създаването на повече несигурност не е благоприятно", допълни Георгиева.

Коментира още, че централните банки много последователно провеждат политика към намаляване на инфлацията и плодовете от тази политика са налице. Цените почнаха да вървят надолу - не достатъчно бързо обаче. За съжаление, по нашите прогнози ЕЦБ ще стигне до своята цел в края на 2024 - 2025 г. Трябва търпение. но това, че вече успяваме да регистрираме тенденция към намаляване на цените, ни дава надеждата, че ще видим този процес овладян, каза Георгиева.

Цялото интервю вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова: Щастлива съм от медала, липсата на увереност ми попречи за златото
Ивет Горанова: Щастлива съм от медала, липсата на увереност ми попречи за златото
Какво не направиха месните власти, за да избегнат наводненията?
Какво не направиха месните власти, за да избегнат наводненията?