НОВИНИ

Мария Габриел: Следим ситуацията в Русия ежеминутно

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:32, 24.06.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Заради събитията в Русия МВнР предупреждава българските граждани да избягват пътувания в Русия, във връзка с информация за военно напрежение в района на Ростов и риск от безредици в страната.

От Външното министерство следят ситуацията в Русия.

"Предупредихме всички българи да избягват да бъдат в региона, в който се развиват действията. Разбира се, че оставаме на разположение и следим ситуацията ежеминутно", заяви Мария Габриел.

На въпрос трябва ли президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради ситуацията в Русия вицепремиерът отговори така.

"Решението е на президента. Нека да напомня, че за момента ситуацията е част от вътрешните работи на Русия".

Според вицепрезидента Илияна Йотова, ако се наложи България трябва да вземе в спешен порядък мерки за изтегляне на българските граждани, които желаят.

"Ситуацията е изключително тревожна. За съжаление, войната стигна до етап, от който много трудно ще има връщане назад и продължавам да смятам, че е необходим един световен форум на най-високо ниво", заяви Йотова.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в момента, в който Руската федерация се е превърнала в Путинов режим, страната ни има само едно място и то е в евроатлантическата общност.

Бойко Борисов за ситуацията в Русия: Това е гражданска война и метеж

"Във всички случаи това е гражданска война, във всички случаи това е метеж, във всички случаи това е изключително опасно. Тези само на 400 - 500 километра от нас въоръжени, професионалисти, убийци, дори след свършването на войната те няма да се върнат и да станат доктори, учители, те ще изпълняват поръчки. И затова нашето МВР, нашите служби трябва да бъдат изключително професионални", заяви Борисов.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков написа във Фейсбук, че рано или късно престъпният Путинов режим ще се срути, а неговите агенти и бизнес партньори в България ще трябва да се преориентират бързо. Петков допълни, че междувременно нашата задача трябва да е да си подредим къщата с истинска реформа, да сме в близък контакт със съюзниците ни от ЕС и едновременно с това да се грижим за стабилността в Балканския регион.

Кирил Петков: Рано или късно престъпният Путинов режим ще се срути

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Стоев: Допускаме много грешки, далеч сме от окомплектоването на отбора
Стойчо Стоев: Допускаме много грешки, далеч сме от окомплектоването на отбора
След привличането на Смоленски, Ботев Враца обяви второ лятно попълнение в състава си
След привличането на Смоленски, Ботев Враца обяви второ лятно попълнение в състава си