НОВИНИ

Борисов: Необходимо е коалиционно споразумение по европейски модел

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:58, 24.06.2023 (обновена)
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Слушай новината

На предложението на ПП-ДБ да подпишат документ със 7 точки като гарант за управлението днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че е необходимо коалиционно споразумение по европейски модел. Борисов отново призова партньорите във властта от ПП-ДБ да се успокоят. Коментарът му дойде по време на среща с кметовете на ГЕРБ във Велико Търново. След изявлението на Борисов от ПП-ДБ не коментираха.

Коалиция с писмено споразумение - това според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е думата за партньорство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Те вече разбраха, че както работи Европа, трябва да се работи и в България. Това става чрез коалиция - подписан документ. Те си назначиха министрите, назначиха си и зам.-министрите, без изобщо да ни питат, надолу поголовно подменят всичко, без това да е описано в декларацията. А ми поставят 7 нови условия. Защо?", заяви Борисов.

По-рано в "Денят започва с Георги Любенов" Ивайло Мирчев от ПП-ДБ заяви, че в парламента има ново мнозинство.

"Дали сме 7 точки как според нас трябва да се случват нещата, защото ГЕРБ дали по отношение на КПКОНПИ, където пак опраскаха нашия проект, действията им в парламента показват само едно: те са в страхотен синхрон с ДПС и с "Възраждане"", заяви Ивайло Мирчев.

За поисканите 7 гаранции от страна ПП-ДБ Борисов заяви, че ГЕРБ-СДС следват декларацията Габриел-Денков. И обвини ПП-ДБ, че са узурпирали цялата власт.

"Или сядаме и направяме коалиционно споразумение, каквото имаме в Германия - 100 - 200 - 300 страници, това е коалиционно споразумение, другото е Сърдитко Петко. И казват: искаме да подпишем споразумение, в което всичко, което ние кажем, ще става факт, а вие само ще го подкрепяте", каза Борисов.

"Искаме да има много ясен механизъм, по който всеки си спазва заявеното, обещаното. От тук нататък ние искаме този механизъм с тази реформаторска програма да бъде записан от ГЕРБ и там много ясно да стане: какъв е ангажимента за конституционната реформа, какъв е законодателния ангажимент, какъв е ангажимента за управленската програма, за изборния кодекс", заяви Ивайло Мирчев.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна отново, че са направили всички компромиси.

"В един момент те решиха, че могат да командват и партията - нашата партия, че могат да командват и парламент, че могат да се сбият и с президента. Само че ние не сме съюзници в истинския смисъл на думата. Ние никъде нямаме подписано това нещо. Вчера казват: "може да си свалим собственото правителство". Свалете го тогава, пак идва Радев със служебно Правителство. Хубаво е малко да се успокоят", заяви Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

"Ние можем да подадем оставки и ще изобличим тази коалиция, но не е добре за страната. Трябва да влезем в еврозоната, в Шенген, да решим проблема с инфлацията - това е единственият възможен начин, ако тази конструкция сега продължи да съществува, но с ясен ангажимент от страна на ГЕРБ", каза още Мирчев.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви, че с академик Денков работят като екип.

"Има диалог, когато има критика, тя е конструктивна, има вслушване в мнение, но повече от всякога става ясно, че комуникацията - регулярна и навременна е в основата на този кредит на време, който си дадохме преди да стигнем до кредит на доверие. Всеки опит този национално отговорен дневен ред да бъде подменен с личен или следващ користни цели ще бъде безмилостно критикуван", заяви Мария Габриел.

Става все по-трудно и все по-силни са центробежните сили вътре в правителството, коментира вицепрезидентът.

"Вчера тези 7 условия лично на мен ми прозвучаха като 7 ултиматума. Аз не смятам, че в едно управляващо мнозинство трябва да се говори и да се действа с ултиматуми, по-скоро трябва да се търсят полезни решения и консенсус. Нашата позиция на президентската институция винаги е била за стабилно правителство, стабилно мнозинство, което трябва да реши непосредствените задачи и ангажименти, които е поело към българските граждани. Винаги ли и за всеки регулаторен орган ли ще избираме по двама кандидати и ще оставяме някой друг да решава?", каза Илиана Йотова.

От началото на мандата на кабинета няма нито едно единно решение, заяви още Йотова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският журналист Оуен Матюс: Пригожин е в ситуация да се разбунтува или да умре
Британският журналист Оуен Матюс: Пригожин е в ситуация да се разбунтува или да умре
Мария Габриел: Следим ситуацията в Русия ежеминутно
Мария Габриел: Следим ситуацията в Русия ежеминутно