НОВИНИ

Осъдиха московски градски съветник на 7 години затвор заради критика на руската инвазия в Украйна

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
23:14, 08.07.2022
Чете се за: 03:47 мин.
По света
обрат войната украйна
Слушай новината

Московски градски съветник беше осъден на седем години затвор заради критика на руската инвазия в Украйна. Това според адвокат, противник на Кремъл, е първият случай на влизане в затвора по новия закон за "фалшива информация".

Алексей Горинов, член на Красноселския районен съвет, е казал на заседание на съвета на 15 март, че Русия води агресивна война срещу Украйна. На съвета е трябвало да бъде обсъден конкурс за детска рисунка.

Горинов е бил арестуван на 27 април по член от Наказателния кодекс приет скоро след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Текстът поставя извън закона "умишлено разпространение на фалшива информация за армията на Русия".

Руският президент Владимир Путин заяви, че продължаването на санкциите срещу Русия може да доведе до катастрофални покачвания на цените на енергийния пазар. Според френския външен министър Катрин Колона Русия е била "изолирана" сред другите страни членки на Г-20 по време на среща на първите дипломати от групата на остров Бали. "Планът на Г-7 да бойкотира Русия на срещата на Г-20 се провали", коментира от своя страна говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Украйна конфискува активи на стойност над 71 милиона долара, собственост на руската държавна петролна компания "Роснефт", газовата компания "Газпром" и корпорацията за ядрена енергия "Росатом". Това съобщи службата за държавна сигурност на Украйна.

Западните съюзници на Украйна призоваха Русия да позволи на Киев да достави зърно в чужбина, тъй като четиримесечната война заплашва с глад страни, които са далеч от бойното поле. От своя страна Москва обвини Запада, че е предприел икономическа война срещу Русия, като се опитва да я изолира с налагане на санкции.

Пред агенция Ройтерс руският посланик в Лондон Андрей Келин заяви, че е малко вероятно Русия да се оттегли от участък от територията на южното крайбрежие на Украйна. Според посланика Русия ще победи украинските сили в целия източен регион Донбас.

Губернаторът на Луганск Сергей Гайдай предупреди за влошаващите се условия на живот в Северодонецк, който преди две седмици беше завладян от руските сили. В града няма вода и електричество, канализационната система не работи, а телата на загиналите се разлагат в жилищните сгради, заяви Гайдай. Според него окупираният Северодонецк "е на ръба на хуманитарна катастрофа".

Според говорителя на Кремъл - Дмитрий Песков, "потенциалът на Русия е толкова голям, че само малка част от него е бил използван по време на специалната военна операция".

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежи през уикенда, затопляне в началото на седмицата
Валежи през уикенда, затопляне в началото на седмицата
Напрежение между първите дипломати от Г-20: Блинкен отказа снимка с Лавров
Напрежение между първите дипломати от Г-20: Блинкен отказа снимка с Лавров