НОВИНИ

Осъдиха на 18 месеца условно бивш разследващ полицай от Благоевград

осъдиха месеца условно бивш разследващ полицай благоевград
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 17.02.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Една година и половина условна присъда, с тригодишен изпитателен срок, получи бивша дознателка от Благоевград. Розалина К. се е признала за виновна по 4 обвинения - за престъпление по служба, разгласяване на информация, лъжесвидетелстване и лично укривателство.

30-годишната бивша служителка на МВР беше подведена под отговорност, след като получи обвинения за престъпления свързани с изнасяне на информация към бивш затворник, който бил и неин приятел.

Преди няколко години дознателката трябвало да води разследване срещу мъж с инициали В.Б., който е многократно осъждан. Тя обаче започнала да поддържа приятелски отношения с него, които по-късно прераснали в интимни.

Въпреки това разследването по делото продължило да се осъществява от Розалина К. в качеството й на разследващ полицай, посочват в обвиненията си от прокуратурата.

Розалина К. знаела и за водено наказателно дело срещу В.Б. в Гърция за фалшива валута. Възползвайки се от достъпа си до информационните масиви на МВР, тя извършила справка за В.Б., като разбрала, че той е обявен за издирване в Шенгенска информационна система и за него е издадена Европейска заповед за арест.

Вместо да предприеме действия по служба, тя го уведомила за това и той се укрил в жилището си. Дознателката периодично го посещавала, носела му храна, давала му напътствия и съвети.

По-късно мъжът е задържан, но Розалина продължила да се среща с него, давала му информация и за надзиратели в затвора и техните семейства.

След като в Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР постъпил сигнал за отношенията между дознателката и лицето от криминалния контингент, тя е уволнена и подведена под отговорност.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде е принцеса Латифа? Лондон иска доказателства, че е жива
Къде е принцеса Латифа? Лондон иска доказателства, че е жива
Статутът на българите във Великобритания след Брекзит
Статутът на българите във Великобритания след Брекзит