НОВИНИ

Още два български университета влязоха в европейски консорциуми

два български университета влязоха европейски консорциуми
Снимка: МОН
bnt avatar logo
от БНТ
15:37, 08.08.2022
Чете се за: 01:37 мин.
Още
Слушай новината

Медицинският университет – София и Аграрният университет – Пловдив се присъединиха към консорциуми, част от инициативата „Европейски университети“. Европейската комисия одобри още четири алианса, в два от които участват българските висши училища. С тях университетите в България, които са пълноправни партньори в европейски консорциуми, стават общо седем, съобщават от просветното министерство.

Медицинският университет влиза в консорциума INGENIUM, който включва още девет европейски висши училища, а Аграрният в Пловдив се присъедини към UNIgreen, заедно с още седем университета. Пловдивското висше училище е първото българско, което е водещ партньор в такъв алианс.

В обединенията участват университети от Исландия, Швеция, Финландия, Ирландия, Германия, Белгия, Франция, Испания, Португалия, Италия, Полша, Румъния и Гърция.

Консорциумите, които са част от мрежата, са общо 44. В тях участват 340 висши училища от 31 държави (всички държави-членки на ЕС и Исландия, Норвегия, Сърбия и Турция).

Очаква се сътрудничеството между университетите да подобри възможностите за повишаване нивото на научните изследвания в тях и да улесни преподаването на интегрални умения и комплексни знания.

Всеки от консорциумите получава около 14,4 милиона евро за период от четири години по програма „Еразъм+“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ледниците в швейцарските Алпи изчезват рекордно бързо
Ледниците в швейцарските Алпи изчезват рекордно бързо
Икономическото министерство ще отпуши износ на оръжие за 1 млрд. лева
Икономическото министерство ще отпуши износ на оръжие за 1 млрд. лева