НОВИНИ

Основният ремонт на Дунав мост при Русе започва до дни

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Пламенка Тонева
06:54, 05.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

До дни започва дългоочакваният основен ремонт на Дунав мост при Русе. Строителните дейности ще засегнат изцяло българската част на съоръжението. Предвид засиления трафик по това време на годината, шофьори са силно притеснени дали ще се стигне до пълно затваряне на моста.

На ГКПП "Дунав мост" при Русе, на прага на поредния уикенд, засега трафикът е спокоен. Не такива са очакванията на хора, които преминават по моста всеки ден. Те подозират, че заради предстоящия ремонт, затрудненията в движението между България и Румъния при Русе тепърва предстоят. Още повече, че през почивните дни вече се образуват опашки от леки автомобили с туристи, които се завръщат от почивка в България, Гърция или Турция.

- По самия мост става бързо, но на опашката преди Гюргево се чака доста.

Шофьори сделят, че най-натоварено е в понеделник и петък. Случва се да чакат и по 24 часа.

"Примерно на паркинга в Русе. Губи се време. Нали знаете, при транспорта как е – колкото повече време се губи, се търпят и повече загуби".

- Всеки път е различно, може и да е по-лесно, може и да е по-трудно. 10 - 15 - 20 минутки.

- Сега с предстоящия ремонт може би ще се позабавят нещата. Отпускарски сезон. Може би трафикът ще е доста по-засилен. Надявам се нещата да се подобрят и да се спази срока, който е зададен от две години".

За да се намали неудобството за пътуващите, ремонтните дейности ще се извършват поетапно, а движението ще се регулира със светофар. Ще се затварят малки участъци в една от двете посоки, а трафикът ще се пренасочва в свободната лента.

"Няма да има затваряне на моста, ще бъде само ограничено преминаването в един участък. Преди да започне ремонта ще се направят едни тестови проби, за да намерим най-подходящия вариант относно затваряне само определен участък на моста. В момента се направиха проби за 400 метра затворен участък, но сега при тестването този участък, който ще бъде еднопосочно затворен ще бъде около 200 метра, така че да не се трупа такава голяма опашка и да не се претоварва мостовото съоръжение. По време на ремонта на нашия участък при асфалтирането от 10 до 14 юни проводимостта на моста беше същата както и преди да започне този ремонт, така че не очаквам голямо затруднение. В понеделник още един път ще направим един тест със светофарната уредба, която ще бъде настроена в най- облекчен режим, за да може да се увеличи пропускателната способност на леките автомобили и на товарните автомобили. Ако румънската страна направи всичко възможно да пусне по- бързо фериботния комплекс, това може, между Гюргево и Русе, това може да облекчи още повече товарния трафик, което ще даде възможност на лекотоварния трафик на леките автомобили, повече коли да минават, надяваме се в началото на 2026 година да свърши този ремонт, той ще бъде разделен на 6 участъка в рамките между около четири месеца този участък ще бъде ремонтиран изцяло - говорим за бетоните настилки, говорим за хидроизолация, говорим за асфалтово покритие и за всички корозирали елементи, защото моста е много компрометиран и ако не се извърши същевременно сега този ремонт може би ще се получи затваряне на целия мост", обясни Драгомир Драганов - областен управител на Русе.

Тази година Дунав мост навърши 70 години от въвеждането си в експлоатация. До този момент основен ремонт не е правен. Преди повече от 22 години са укрепвани фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка.

Вижте прякото включване на Пламенка Тонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камери за видеонаблюдение помогнаха да бъде открит стрелецът по градски автобус във Варна
Камери за видеонаблюдение помогнаха да бъде открит стрелецът по градски автобус във Варна
МВР отбелязва 145 години от създаването си
МВР отбелязва 145 години от създаването си