НОВИНИ

Остава опасността войната в Украйна да се разрасне, сочат докладите на българските служби

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:27, 10.07.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

За опасността войната да се разрасне и извън границите на Украйна предупреждават българските специални служби в докладите си за 2022 година. Те бяха публикувани на сайта на Министерския съвет. Според годишните доклади на ДАНС, Разузнаването и Военното разузнаване една от целите на Русия е да създаде нова зона на конфликт на Балканите.

В годишния доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" за 2022 г. се посочва, че военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариантът за използване на оръжия за масово поразяване. ДАНС отбелязва още, че действията на Москва през миналата година създават предизвикателства за поддръжката и модернизацията на мощностите на АЕЦ "Козлодуй".

В доклада на Държавна агенция "Разузнаване" се посочва, че външната среда на сигурност през 2022 г., цитирам, "беше трайно влошена в резултат на военната агресия на Руската федерация срещу Украйна...". Посочени са рязкото повишаване на цените, недостикът на енергоресурси и стоки, както и осигуряването на алтернативи на руските доставки на газ и петрол. От агенцията пишат, че наличието на „замразени“ конфликти в постсъветското пространство и възможностите за тяхното реактивиране продължиха да оказват отрицателно влияние върху сигурността в Черноморско-Каспийския регион. Като риск за сигурността се посочва и нестабилността в Западните Балкани, както и конфликтите в Близкия изток и Северна Африка.

Служба "Военно разузнаване" също докладва, че основният фактор е инвазията на Русия в Украйна. В доклада се посочва, че уязвима зона са Западните Балкани. "Успоредно, в регионален аспект деструктивна роля имаха индиректните опити на Москва да създаде втора зона на нестабилност в Западните Балкани, възползвайки се от съществуващите в региона проблеми и противоречия." Военното ни разузнаване отчита, че активността на руските специални служби на и от територията на определени държави от Западните Балкани се е повишила значително след експулсирането на руски дипломати от редица държави в Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреа Аниели бе наказан да не се занимава с футбол за период от 16 месеца
Андреа Аниели бе наказан да не се занимава с футбол за период от 16 месеца
Пловдивското дерби ще се играе без фенове на гостуващия отбор
Пловдивското дерби ще се играе без фенове на гостуващия отбор