НОВИНИ

Байдън в Лондон: Съюзът между САЩ и Великобритания е непоклатим

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:27, 10.07.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Преди да се отправи към срещата на върха на НАТО, американският президент Джо Байдън бе на посещение в Лондон. Там той разговаря с премиера Риши Сунак и с крал Чарлз Трети, а визитата имаше за цел да покаже, че съюзът между Лондон и Вашингтон е непоклатим.

Сунак и Байдън обсъдиха и решението на Съединените щати да пратят касетъчни боеприпаси на Украйна, което предизвика разнопосочни реакции сред съюзниците.

Огромният президентски антураж на Джо Байдън премина бързо по червения килим пред Даунинг стрийт 10. След кратко ръкостискане американският държавен глава и британският премиер Риши Сунак се скриха от погледа на журналистите. Разговаряха 40 минути в градината и пиха чай.

"Джо, добре дошъл. Ще продължим разговора, който започнахме преди месец в Белия дом, където подписахме Атлантическа декларация - първото по рода си икономическо партньорство", каза Риши Сунак.

"Срещаме се веднъж месечно Разговаряхме в Сан Диего, Белфаст, Хирошима, Вашингтон. Не бих могъл да се срещна с по-близък приятел и по-голям съюзник от вас", отговори Джо Байдън.

Британският премиер се опитва да подобри трансатлантическите връзки, разхлабени от предшествениците му Борис Джонсън и Лиз Тръс. Срещата на "Даунинг стрийт" идва само дни, след като Вашингтон реши да изпрати на Украйна касетъчни боеприпаси. Риши Сунак не критикува директно Съединените щати и заяви, че всяка държава решава сама за употребата на такива оръжия.

От "Даунинг стрийт" Джо Байдън излетя с президентския хеликоптер към замъка Уиндзор. Това не е държавна визита, но Байдън получи церемониално посрещане. Чарлз Трети и американският президент пиха чай в Зелената стая за рисуване в Уиндзор и обсъдиха тема, близка до сърцата им - климатичните промени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксовите национали получиха поредно признание за представянето си на Европейските игри в Полша
Боксовите национали получиха поредно признание за представянето си на Европейските игри в Полша
Нерегламентираните превози: Защо няма да бъде наказан шофьорът на катастрофиралия бус край Видин?
Нерегламентираните превози: Защо няма да бъде наказан шофьорът на катастрофиралия бус край Видин?