НОВИНИ

Нерегламентираните превози: Защо няма да бъде наказан шофьорът на катастрофиралия бус край Видин?

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 10.07.2023 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Шест станаха жертвите от тежката катастрофа на околовръстния път край Видин в събота вечерта между микробус и ТИР. С микрубуса са извършвани нерегламентирани превози на хора в чужбина. Стана ясно обаче, че микробусът не подлежи на проверка от "Автомобилна администрация", защото е регистриран като автомобил с 8 плюс 1 места и не изисква лиценз за превоз на пътници.

Хиляди са микробусите, които превозват пътници нерегламентирано зад граница, казаха днес превозвачи. Само за 2019 година те са били около 3000, а през миналата година са се увеличили трикратно, според собственици на транспортни фирми от Благоевград. За последните години обаче те не си спомнят да има осъден за нерегламентиран превоз на хора.

Мъжът от Баня, който е управлявал буса, катастрофирал край Видин, също до момента не е бил санкциониран за дейността си, казаха днес хора от селото, пътуването се е водело споделено, при което официално пътниците си делят само разходите за гориво. В Баня казаха че той е бил опитен, често пътувал зад граница. Последният път взел близък роднина, с който да се сменят зад волана. Момчето също е загинало при катастрофата.

В селото твърдят, че много жители пътуват към Германия, Италия, Франция, Испания именно с такъв вид превоз и не се притесняват, че нямат застраховки, както и че зад волана може да не седи достатъчно опитен шофьор.

Разпитват свидетели след катастрофата с 5 жертви край Видин

Нелегалният превоз на пътници е много трудно доказуем, според лицензирани шофьори. За това и все повече се ползва до различни държави в Европа.

Емил Тодоров – лицензиран превозвач: "От 2019 година това са около 3 000 човека, с техните бусове превозват около 300 хиляди пътника на година. Към 2022 година вече статистиката става ужасяваща, увеличават се и вече отиват на около 10 хиляди буса, всяка седмица, които пътуват за чужбина и самата загуба за държавата възлиза на около 2 милиарда лева годишно."

Всички микробуси превозващи нерегламентирано пътници са регистрирани като автомобил с 8 плюс едно места и обявяват курса като "споделено пътуване", за да не подлежат на контрол, казват още превозвачи. Така избягват спирания от инспектори на "Автомобилна администрация", които имат право да проверяват само юридически лица.

Превозвачи: Катастрофиралият бус с 5 жертви е извършвал нерегламентиран превоз

Николай Петков – лицензиран превозвач: "Физически лица "Автомобилна администрация" няма право да проверява. Дори и в офис, където и да е, всички те са физически лица. Нямат право да го спрат и проверят. За да се провери това нещо са необходими няколко институции, първо трябва да спре полицай съответния бус, след това да се установи, че са му взели пари."

А в Баня хората споделят, че нямат притеснения, когато пътуват с нелицензирани бусове.

Алекс Иванов: "По-на сметка, по-евтино им излиза, докато с автобус по-скъпо им излиза. Колко народ загина по Пловдив и нагоре с автобуси... Колко народ... Само миналата година загинаха 20 човека помня, на екскурзия тръгнали с автобус... Нема гаранция."

Ден на траур в село Баня заради тежката катастрофа с 6 жертви във Видин

Според сега действащите законови разпоредби, ако бъде доказан нерегламентиран превоз на пътници наказанието е от една до три години затвор и отнемане на моторното превозно средство.

Вижте прякото включване на Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън в Лондон: Съюзът между САЩ и Великобритания е непоклатим
Байдън в Лондон: Съюзът между САЩ и Великобритания е непоклатим
Джокович даде сет на Хуркач при доиграването, но въпреки това е на четвъртфинал на Уимбълдън
Джокович даде сет на Хуркач при доиграването, но въпреки това е на четвъртфинал на Уимбълдън