НОВИНИ

Оставиха в ареста петима от задържаните за източване на Здравната каса в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 31.08.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Районният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста петима от задържаните за източването на милиони от Здравната каса. Единият от тях е направил пълни самопризнания, но въпреки това магистратите прецениха, че не могат да го пуснат с по-лека мярка.

Разглеждат мерките на задържаните за източване на Здравната каса

Зад решетките остават соченият за организатор на схемата д-р Ненко Василев, проф. Ростислав Костадинов и тримата помагачи - Веселина Николова, Златка Бързашка и Пламен Коларов. Именно Коларов е направил самопризнания пред съдия.

Предстои да бъдат изискани запори върху сметките и имуществото на задържаните. На този етап обвинението към тях е за документна измама и щета за бюджета на НЗОК в размер на 815 000 лева.

Димитър Пехливанов – Районна прокуратура - Пловдив: "От всички протоколи, които са издадени към този медицински център са 5,2 милиона лева. Още около 4,5 милиона ние трябва да разберем дали правомерно или неправомерно са постъпили или не."

Разкриха измамна схема с инвалиди в Пловдив

Стефан Петков – адвокат: "Днес безспорно се установи, че д-р Ростислав Костадинов не е съставил нито един от протоколите визирани от прокуратурата в повдигнатото му обвинение."

__________________________________________________________________________________________________

След решението на Районния съд в Пловдив за постоянното задържане на петимата обвинени за източване на Здравната каса, прокурор Димитър Пехливанов даде повече подробности за помагачите в групата и начина, по който те са събирали данни за своята дейност. След като са се представяли за медици те са обяснявали на хората, че им се полагат медицински средства. Питали са ги дали имат диагноза или заболяване, вследствие на това по тяхна преценка са им предоставяли ортопедични обувки. Това не е съобразено със закона и също така те не са били лекари, заяви прокурор Пехливанов.

"Искам тук да се обърна към всички тези хора, които имат нужда - трябва да се премине през лекарска комисия, не приемайте медицински помощни средства без да сте преминали през лекарска комисия, защото това на първо място ощетява вас. Не се знае какво получавате. На второ място, може да се наложи един ден да се връщат, ако се установи, че са неправомерно получени. И на трето място – не се знае какво са ви изписали и какво ви доставят в действителност, защото по делото имаме изписани помощни средства за 7000 лв., а са доставени за 1000 лева. И хората са увещавани да се подписват на протоколи, че са ги получили."

Автор и снимки: Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финландия и Франция с победи на световното първенство по баскетбол, Япония, Египет и Южен Судан запазиха шансове за Париж 2024
Финландия и Франция с победи на световното първенство по баскетбол, Япония, Египет и Южен Судан запазиха шансове за Париж 2024
Лукашенко покани Полша да наблюдава военни учения
Лукашенко покани Полша да наблюдава военни учения