НОВИНИ

Остра реакция на прокурори от ВСС заради препоръката от комисията за полицейско насилие

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
20:19, 14.09.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реагира остро на препоръката на парламентарната комисия за полицейското насилие - европейският делегиран прокурор Вероника Трифонова да бъде отстранена и разследвана.

Кадровиците атакуваха и председателя на комисията Николай Хаджигенов, че е в конфликт на интереси, защото е бил адвокат на част от протестиращите, срещу които е било упражнено насилие.

"Резултатът от работата на временната комисия е компрометиран от факта, че за нейния председател е налице конфликт на интереси, предвид изявлението му, че е имал качеството на адвокат на страни по преписката. По негови думи, той лично е съветвал тези лица и е дал насоки за тяхното пасивно поведение да не дават сведения по наблюдаваната от прокурор Трифонова преписка, както и че това е била негова стратегия", заяви Калина Чапкънова - говорител на Прокурорската колегия към ВСС.

"Хората, които съм представлявал тогава, в качеството си на адвокат, са представили цялата медицинска документация, заповеди за задържане, въобще, абсолютно всичко. Твърдението, че няма доказателства не отговаря на истината. На база на всички тези неща, Вероника Трифонова е постановила да се изготви съдебно-медицинска експертиза, която е потвърдила данните за полицейско насилие. И на последно място записът, който открихме и излъчихме на 13 август, с побоя зад колоните, е част от тази преписка. Като заключение мога да кажа - добре, че прокуратурата не си вади хляба със защита, че щяха да стоят гладни", отговори Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роналдо се притече на помощ на ударен стюард (СНИМКИ)
Роналдо се притече на помощ на ударен стюард (СНИМКИ)
Войната на пътя: 42 души са загинали при катастрофа с ТИР за последните 8 месеца
Войната на пътя: 42 души са загинали при катастрофа с ТИР за последните 8 месеца