НОВИНИ

Най-вероятно електронното преброяване ще бъде удължено със седмица

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:03, 14.09.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Най-вероятно електронното преброяване ще бъде удължено със седмица заради проблемите със системата през първите два дни. Председателят на Националния статистически институт съобщи и, че има вероятност да отпадне и физическото предаване на преброител на получения електронен код след преброяването.

Досега електронно са се преброили 700 000 души. Това са около 10% от българите. При предишното преброяване през 2011 г. процентите бяха над 40, сега амбициите бяха за 70%. До края на официалния срок остават три дни, но вече се говори за удължаване.

"Вероятно ще има, но знаете крайното решение как се взима. Ние правим нашите предложения и засега предвиждаме да има удължаване.

Но не се знае докога?

- Ние знаем какво сме предложили, но нека изчакаме. С колко? Горе-долу с една седмица.

В момента проблеми със системата няма, увери председателят на НСИ Сергей Цветарски и обясни, че през първите два дни е имало масирана атака срещу преброяването, каквато не се е случвала досега в България. Дошла е основно от Китай. В комисията по дигитализация омбудсманът Диана Ковачева попита Цветарски защо е необходимо хората, преброили се електронно, да се срещат с преброител и да му предават кода си.

"И в ситуация на пандемия и в хипотеза, в която е обявено, че преброяването е електронно, е редно автоматично да се генерира и изпраща този код, така че хората да не бъдат ангажирани с това да очакват преброител, да се срещнат с него, да му го залепят на вратата, изобщо процесът да продължи по начин, който не е докрай електронен", коментира Диана Ковачева, национален омбудсман.

Цветарски отговори, че уникалният преброителен код се изпраща в статистиката така или иначе. Освен да отчете, че лицето е преброено, кодът имал и друга функция - преброителят при обхода си лично да види, че жилището и лицето са на съответния адрес и съществуват.

"Мислим на всеки адрес да се закачи картонче, флаер, на което лицето да напише своя код и да го остави, преброителят ще мине да го вземе. Има и други начини - може да се обади по телефона и да си издиктува този код... има и трета възможност - нищо да не направи и ние сме подготвили предложение до Министерския съвет за допълване на решението за преброяването, в което този код може да не бъде задължителен", каза Сергей Цветарски.

До два дни ще стане ясно дали предложението ще се приеме. На друго оплакване на граждани Цветарски отговори, че няма как хората да бъдат уведомени кога ще бъдат посетени от преброител, защото Статистиката не разполага с техните телефони или имейли. При предварителния обход на преброителите обаче могат да бъдат направени уговорки. Той отново напомни, че се преброяват само хората, които в момента са в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войната на пътя: 42 души са загинали при катастрофа с ТИР за последните 8 месеца
Войната на пътя: 42 души са загинали при катастрофа с ТИР за последните 8 месеца
Търговище вече не е в тъмночервената зона на COVID-19
Търговище вече не е в тъмночервената зона на COVID-19