НОВИНИ

Остри реплики в НС на блицконтрола с Кирил Петков и Асен Василев (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:16, 04.02.2022
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Планът за възстановяване и устойчивост, енергийните помощи и списъка "Магнитски" предизвикаха остри реплики на блицконтрола в парламента.

От ГЕРБ попитаха премиера кога страната ни ще получи средствата по плана за възстановяване.

Новият програмен период започна на 1 януари 2021 г. В този смисъл 2021 година е нулева, каква част от 2022 също ще е нулева, попита Томислав Дончев - депутат от ГЕРБ-СДС.

Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в ЕК и тя приветства промените в сектор енергетика, заяви премиерът Кирил Петков. И посочи: в момента страната ни има зависимост от руския газ и заради конфликта НАТО - Русия има риск от потенциални санкции в подаването на газ.

В плана, който ние заварихме, имаше парогазова централа, дава зависимостта да се увеличи още повече от тези доставки. Ние като едно ново правителство не може да приемем този тип зависимости, трябваше да преработим част от плана.

От БСП попитаха какви компенсации за електричество се предвиждат и в бюджета.

Тук става въпрос за обществени заведения, които изпълняват социални функции. Става въпрос за училища, детски градини, ясли. Сметките за ток стават изключително тежки. Оставям настрана, че тези директори ги направихме едва ли не финансови мениджъри, заяви Драгомир Стойнев - депутат от "БСП за България".

Финансовият министър обяви: до 250 лева на мегаватчас автоматично ще бъдат компенсирани с февруарските сметки и за януари, и за февруари. Работи се и в друга посока.

Да се направи така, че общини, детски градини, училища - всички, които искат от обществения сектор, да могат да купуват електроенергия заедно през един общ доставчик, който от името на държавата да закупува по дългосрочни договори електроенергия на борсата. Това ще позволи 12- или 24-месечна предвидимост на цените, обясни Асен Василев - вицепремиер и министър на финансите.

Въпрос от "Има такъв народ" за списъка "Магнитски" предизвика напрежение между Асен Василев и ДПС.

Започнаха да излизат решения на ВАС, че всички лица от списъка, и списъка, и решението на МС са незаконосъобразни поради липса на национален закон, каза Иво Атанасов - депутат от ПГ на "Има такъв народ".

Вицепремиерът обяви: ще се внесе законопроект:

Който да не е за "Магнитски", а за външни санкции, прилагането, на които би довело до сериозни сътресения и проблеми в българската банкова система или в българската икономика, отговори Асен Василев - вицепремиер и министър на финансите.

ДПС запитаха:

На какво основание е взето решение - т.нар. решение, на основата на което се създадоха едни черни списъци, които днес съда ги обявява като незаконни, каза Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

Господин Карадайъ, разбирам, че много ви боли, че човекът, който стои до вас - господин Пеевски, е в международен лист, сложен за санкции за корупция, каза Асен Василев - вицепремиер и министър на финансите.

На мен ми се струва, че заприличва нещо от рода на цар Кировата държава. България все още е парламентарна република и има действаща Конституция, каза Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

Виждам, че господин Карадайъ от всичките проблеми на България се е фокусирал върху правата на господин Пеевски и хората, свързани с него, каза Кирил Петков - министър-председател.

ДПС изпратили сигнал до прокуратурата, че 120 души - китайци и руснаци, са получили пребиваване като са използвали едни и същи пълномощници и са превъртали едни и същи суми през една банка.

Всички инвестиции са на стойност един милион и един лев. И всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. Оказва се, че господин Стамен Янев е вечната Амбър в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Дали това лице е част от свитата на цар Киро, попита Хамид Хадим - депутат от ПГ на ДПС.

Премиерът не коментира намесеното име, но увери - краят на златните паспорти идва.

Едно нещо, което обещах в ЕК на последните ни посещения - тези златни паспорти краят им абсолютно ще дойде в най-късо време. Това беше един от най-големите проблеми и за Шенген, и за отпадането на визовия режим със САЩ. Просто тези златни паспорти са един порок.

Кирил Петков увери, че всеки замесен с тези златни паспорти, ще бъде изправен пред цялата строгост на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин и Етър не излъчиха победител
Пирин и Етър не излъчиха победител
Бранител и нападател напуснаха Берое
Бранител и нападател напуснаха Берое