НОВИНИ

От епицентъра на войната: Фотографът на Ройтерс Макс Левин в специално интервю за БНТ

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:24, 07.03.2022
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Макс Левин е фотограф, който работи за Ройтерс и дори не си помисля да напусне Украйна. Всеки ден се изправя срещу ужаса на войната и запечатва образите ѝ, за да види светът разрухата и лицата на тези, които се борят с цената на живота си. Той даде специално интервю за БНТ точно преди да се отправи отново към бойното поле, за да снима.

Украйна - там, където някои пътища вече не водят до никъде, бомбоубежището е дом, мъжът - войник , а в звездното небе проблясват снаряди. Така я вижда украинският фотограф Макс Левин - така я вижда и светът чрез него.

В първите дни на войната аз бях на изток. И като разбрах, че пълномащабната война е започнала, отидох в Киев, защото имам 4 деца, казва Макс Левин - фотограф.

Оттогава снима в Киев и околността, не че има друг избор.

Само тук имам възможност да работя, защото много от мостовете до Киев са взривени и има само един път на юг и на запад, допълва фотографът.

Снимките му подреждат дневника на войната - ден по ден.

Вчера бях с военните, които защитават Киев от западната и северна страна. Бях с артилерийската част. Но е много трудно да получиш разрешение да работиш с армията, допълва Макс Левин.

Докато работи, среща и обикновени хора.

Много цивилни остават в техните домове в бойните зони в градовете в близост до Киев. С нашата кола стигнахме до цивилните в Бордянка - град, който се намира на 50 километра западно от Киев. Центърът на града е почти напълно разрушен. Цивилните нямат възможност да се евакуират, защото няма никакви транспортни връзки - много от пътищата и мостовете са взривени. По пътя срещнахме една жена, която вървеше още от Киев и беше изминала 60 километра пеша. Това е единствената възможност да се евакуира. Взехме тази жена с нашата кола и ѝ помогнахме да стигне до следващото населено място, разказва Макс Левин - фотограф.

Макс мечтае за прости неща - да поспи за повече от 4 часа и да има стабилна интернет връзка, за да изпрати снимките си. Близките му вече се евакуирали на Запад, жена му останала - доброволка.

Имам и няколко приятели, които загубиха живота си. Моето най-голямо желание е да помогна, да бъда полезен на моята страна. Никога няма да се евакуирам, това е моята страна. Русия е като терорист - обстрелва цивилни, обстрелва училища, споделя фотографът.

Макс остава там - в Украйна, където за повечето хора залезът е страх, а изгревът надежда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна процедурата за избор на нови членове на ВСС
Започна процедурата за избор на нови членове на ВСС
Специално за БНТ: Журналистът Бруно Бекман от Киев, където със страх очакват съдбата на града
Специално за БНТ: Журналистът Бруно Бекман от Киев, където със страх очакват съдбата на града