НОВИНИ

Защо забраната за полети над Украйна е невъзможна мисия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:20, 07.03.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски призова международната общност да обособи зона, забранена за полети над територията на страната му или да предостави на Киев бойни самолети и системи за противовъздушна отбрана срещу руските въздушни атаки. Съюзниците от НАТО се въздържат от подобен ход.

Неколкократно украинският президент Зеленски призова Запада за обособяването на зона, забранена за полети. По време на война това означава спиране на военните самолети, които извършват въздушни удари или мисии за наблюдение.

"Чакаме решения. Изчистване на небето със силата, която имате. Или ни дайте бойни самолети и средства за противовъздушна охрана. Това е помощта, която светът трябва да окаже на Украйна, но и на себе си. За да докаже, че човечеството побеждава", заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Единственият начин НАТО да обособи зона, забранена за полети над Украйна, е да прати самолети над страната, които да свалят руските самолети.

"Ние разбираме отчаянието на украинците, но нашата оценка е, че ако направим това ще се стигне до пълномащабна война в Европа, включваща много повече държави и причиняваща много повече човешко страдание. Това е причината да вземем това болезнено решение - да наложим тежки санкции, да предоставим значителна подкрепа, да засилим подкрепата, но в същото време да не участваме пряко със сили на НАТО в конфликта в Украйна - нито по суша, нито по въздух", заяви Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Путин също предупреди, че създаването на зона, забранена за полети над Украйна, би означавало обявяване на война на Русия.

"Ще считаме всяко движение в тази посока за намеса във въоръжения конфликт и заплаха за нашите военни. На секундата тези страни ще станат част от конфликта. Без значение членове на кои организации са", каза Владимир Путин - президент на Русия.

Изключвайки създаването на зона, забранена за полети, съюзниците от НАТО разглеждат другата възможност, за която Украйна настоява. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че се обмисля предоставянето на военни самолети за Украйна. Конкретно решение все още няма, но страната, която се споменава като възможен доставчик е Полша.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия надви Локомотив в столичното дерби с дебютни голове на Цонев и Петков
Славия надви Локомотив в столичното дерби с дебютни голове на Цонев и Петков
Радослав Рибарски: България е добре запасена с горива
Радослав Рибарски: България е добре запасена с горива