НОВИНИ

Ивайло Калфин: Засега не виждам изход от войната

bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 07.03.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Русия
Слушай новината

Засега не виждам възможност за изход от войната, защото досегашните преговори не доведоха до никакъв резултат. Няма как да има мирни преговори, докато продължават военните действия. Това каза Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи за "Още от деня".

Днес започна третият кръг преговори между Русия и Украйна. Според Калфин от руска страна има по-ясно формулирани искания, но няма как да бъдат приети.

Започна третият кръг преговори между Русия и Украйна

"Руските искания са допълнени – Украйна да промени Конституцията си и да се ангажира, че няма да участва във военни блокове, плюс признаването на част от територията си за независими държави. И друго, което се видя в медиите, което не е официално заявено, че Русия ще настоява функциите на президента Зеленски да бъдат ограничени и да се назначи министър-председател, който да отговаря на руските представи", изясни той.

Според Калфин тези искания означават, че Русия има намерение да отдели територии от Украйна, да я принуди официално да ги признае, да ликвидира военната си сила и да сложи правителство, което е послушно.

"Тези условия не са основа за преговори. Това е целта на руския президент в края на войната. Той доказа, че няма да се спре пред нищо, за да я приключи – ще унищожава цивилни обекти, граждани, докато не постигне своето. Това, което казва Путин на Украйна, е - "Ако искате да запазите малко от вашите граждани, съгласете се сега и се предайте", смята Калфин.

"Това не са мирни преговори", беше категоричен той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анте Шимунджа: Безкрайно ценна и напълно заслужена победа
Анте Шимунджа: Безкрайно ценна и напълно заслужена победа
Славия надви Локомотив в столичното дерби с дебютни голове на Цонев и Петков
Славия надви Локомотив в столичното дерби с дебютни голове на Цонев и Петков