НОВИНИ

От нашите пратеници: Близо 70 000 души гласуваха в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
19:10, 03.04.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

В Турция бяха разкрити най-много избирателни секции зад граница. Отново победа за ДПС, според протоколите на секционните избирателни комисии. Интересен факт, за който съобщават специалните ни пратеници в Истанбул Александър Марков и Ивайло Стоянов, е, че в две секции в Бурса няма нито един глас за ДПС. В едната секция всички гласове са подадени за "Продължаваме Промяната", а в другата - за "Български възход".

В Турция гласуваха 69788 души, което е с 12 000 повече от 2022 г., когато гласуваха малко над 57 000 души. Вече е ясно, че ДПС печели изборите, като получава 92% от гласовете. Най-много хора са гласували в районите Бурса и Истанбул. В Бурса бяха разкрити 6 секции, като там са гласували 21 000 души, а в Истанбул, където секциите бяха 50, гласувалите са близо 20 000. На изборите можеха да се видят типичните нарушения, които се наблюдават тук. Говор на майчин език, когато трябваше да се обясни на някои от избирателите как да гласуват с машина, а към края на изборния ден и паралелно гласуване на по двама души в секция - един на машина и един с бюлетина.

"Всъщност хората мисля, че вече не са развълнувани така, както преди. Тези, които всяка година, всеки път гласуват, пак гласуват, обаче пак повтарям, че младежите са много малко. Малко гласуват и също така им омръзна, според мен, от избори. Искат да се установи вече това правителство", заяви Хюлия Алтън.

"Вече две години нямаме правителство. Цяла година вече почти нямаме правителство в страната. На хората им омръзна, първото, което е, и другото - голяма инфлация има тук и то предполагам, че и в България има, защото пътуваме от време на време. Но хората не ги вълнува вече, не ги вълнуват изборите вече", заяви Наджие Топал.

Активността е малко по-висока от тази през 2022 година, но е с 18 000 души по-ниска от 2021 г., когато до урните отидоха 88 000 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Фъргюсън ще получи медал за най-големия триумф в историята на Абърдийн 40 години по-късно
Алекс Фъргюсън ще получи медал за най-големия триумф в историята на Абърдийн 40 години по-късно
"Левицата": Ще продължим да участваме активно в политическия живот
"Левицата": Ще продължим да участваме активно в политическия живот