НОВИНИ

От октомври всички фирми ще купуват ток на свободния пазар

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:30, 02.06.2020
Чете се за: 00:46 мин.
Бизнес

До края на септември всички фирми в България ще трябва да купуват ток по свободни цени и сами да си избират доставчик. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които депутатите от ресорната комисия към парламента гласуваха за първо четене.

Засега битовите клиенти ще продължат да купуват електроенергия от трите големи доставчика.

Новият законопроект, предложен от управляващите, предвижда над 300 хиляди фирми да излязат на свободния пазар още от октомври. Текстът беше одобрен и от енергийния министър.

Теменужка Петкова: Моментът е благоприятен, отчитайки нивото на цените на електрическата енергия, на свободния пазар, свидетели сме на това, че нивото на цените е много благоприятно за такава една промяна.

Депутатите засега отложиха идеята битовите потребители да бъдат изведени на свободния пазар, тоест сами да избират доставчика си на електроенергия. Енергийният регулатор одобри поправката като увери, че така ще бъде изпълнено европейското законодателство.

Иван Иванов, председател ан КЕВР: Макар и закъсняло във времето изпълнява ангажиментите, които са поети и които ще позволят да се стигне постепенно до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия.

Доставчиците на ток изразиха съмнение, че ще може да се справят чисто административно с рязкото излизане на фирмите на свободния пазар и поискаха уточнение на текстовете. Такова ще бъде направено между двете четения на законопроекта.

С пълно единодушие днес енергийната комисия прие за първо четене и създаването на Държавна петролна компания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Роскосмос" и НАСА ще разменят места в полети до МКС
"Роскосмос" и НАСА ще разменят места в полети до МКС
Прецедент при матурите: Ученици от София сами поискали анулиране на тестовете
Прецедент при матурите: Ученици от София сами поискали анулиране на тестовете