НОВИНИ

От първо лице: Българи в Загреб за земетресението

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:11, 29.12.2020
Чете се за: 02:17 мин.
Европа
Слушай новината

Няма данни за пострадали българи в Хърватия. "По света и у нас" се свърза с наши сънародници в Загреб. Те разказват, че трусът е бил продължителен и е изкарал повечето хора по улиците.

"Това е най-големият трус тази година. Петрине е почти изцяло разрушен. Все още войската, заедно с всички възможни цивилни сили, пожарните служби, които пристигат от цялата страна разчистват, за да се опитат да спасят тези, които са все още затрупани", каза ръководителят на офиса на ЕП в Хърватия Виолета Симеонова.

Земята сякаш се разтворила.

"Много са потресаващи гледките - как например един от мостовете, по които минава главната артерия и път към Петрине, се е отворил процеп от 15 см", каза Виолета Симеонова.

Диана е в Българския клуб в Загреб, когато всичко се разтърсва.

"И за разлика от това, което се случи през март, този път то беше доста по-продължително. Хората седят по улиците, събрани на групички, коментират някои, които са по-емоционални, плачат", каза Диана Гласнова.

Поне два часа столицата останала без ток.

"И по тази причина трамваите изобщо не работеха. Не можеше да се пътува", каза Диана Гласнова.

Щетите в Загреб

"За съжаление отново имаше срутвания и в Загреб, където са старите сгради на повече от 100 години", каза ръководителят на офиса на ЕП в Хърватия Виолета Симеонова.

Правителството решило бързо:

"Премахна веднага нуждата от документи, за да се напускат главните населени места, защото ние сме също под локдаун. Но с оглед на ситуацията в Хърватия решиха да премахват всякакви административни ограничения", каза Виолета Симеонова.

От външното ни министерство казват, че посолството на България в Загреб е на разположение на всички българи за съдействие при нужда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки на "Капитан Андреево" заради предстоящо изискване за PCR
Опашки на "Капитан Андреево" заради предстоящо изискване за PCR
Най-малко седем души са загинали при земетресението в Хърватия
Най-малко седем души са загинали при земетресението в Хърватия