НОВИНИ

От "Пирогов" поискаха оставката на Стойчо Кацаров заради "лъжи и оказан тормоз"

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:06, 16.07.2021
Чете се за: 04:57 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От "Пирогов" в официална позиция настояват за оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Причината, която посочват, са цитирам "лъжите и оказваният тормоз" върху най-голямата спешна болница. Вчера министърът обяви, че самият той е сред фиктивните пациенти на "Пирогов" с диагноза цироза. След проверка в системите на болницата обаче от лечебното заведение са категорични, че през януари Стойчо Кацаров е хоспитализиран в "Пирогов" с негово знание, в негово присъствие и с неговата лична карта. В "Денят започва" по БНТ това потвърди и лекуващият му лекар тогава. В предаването "Още от деня" министърът обаче отново отрече да се е лекувал от цироза.

Лекувал ли се е през януари здравният министър в "Пирогов" или не? В интервю пред друга медия вчера Стойчо Кацаров заяви, че има епикриза от януари за хоспитализация с диагноза цироза, въпреки че не е боледувал от това и не е бил на лечение в болницата в този период. Неговият лекуващ лекар обаче доц. Атанасов казва, че това не е вярно - министърът е имал усложнение след боледуването от ковид през ноември и е лекуван лично от него, освен това диагнозата в епикризата не е цироза, както твърди министърът.

Това е епикриза за периода, в който съм провел изследвания - и образни, и лабораторни, и физикални, на пациент с пост ковид синдром. Проявил съм лична ангажираност.

- БНТ: Лежал ли е в болницата през този период?
- Да, той е бил е в болницата, но не е спал в болницата.
- БНТ: По негово желание ли?
- По негово желание.

"Много ясно обяснявах - Стойчо пускам ти ИЗ лист, за да не плащаш скенер, за да не плащаш лаборатория, ето го изето. За да не плащаш други изследвания, ако се налагат такива. Той се поклащаше ей така и казваше - да, но няма да спя тук", заяви доц. Петър Атанасов - началник на Клиника по вътрешни болести в УМБАСМ "Н.И. Пирогов".

Диагнозата на министъра е била остра или подостра чернодробна недостатъчност.

"Би трябвало да прави разлика между заглавие на клинична пътека, където ей тук в скобички се мъдри цироза като най-тежка форма от групата диагностични единици, посочена в тази клинична пътека. А тук вече пише окончателна диагноза. Ако можете да видите там цироза, заяви доц. Петър Атанасов - началник на Клиника по вътрешни болести в УМБАСМ "Н.И. Пирогов".

Коментарът на здравния министър в студиото на "Още от деня":

"Аз не съм имал никакъв постковид синдром. Нямам чернодробна цироза, каквато ми е записана в медицинското досие и в епикризата, издадена от болницата. Аз не съм лежал в болницата с чернодробна цироза, не съм лекуван за чернодробна цироза", заяви Стойчо Кацаров.

Вчера министерството публикува съобщение, в което се казва, че над 400 пациенти в "Пирогов" са с невярна диагноза. От протокол на Здравната каса става ясно, че шестима души са фиктивно хоспитализирани. Има неотчетена, но заплатена дейност за пропуск в документацията. Във връзка с тези констатации, вече освободеният директор на "Пирогов" Асен Балтов поиска оставката на управителя на касата. От Касата изразиха учудване и обявиха, че изпълняват законовите си задължения. Възраженията срещу резултатите от проверката на НЗОК вече са подадени от болницата.

"Две възражения, които са обединени по всички точки, петте протокола, които бяха дадени", заяви проф. Асен Балтов.

А протестът на медиците продължава.

"Спомняме си тълпите, които бяха пред вратите, как един лекар отговаряше за 30 и повече човека критично болни, и дори да има някакви проблеми, те са дребни технически грешки, не са както се опитват да го представят пациенти, които изобщо не са били тука", заяви д-р Любомир Ангелов.

Медиците напомниха, че много от тях са работили в отделенията и докато са били болни от ковид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асен Василев пред БНТ: С "Има такъв народ" имаме фундаментални различия
Асен Василев пред БНТ: С "Има такъв народ" имаме фундаментални различия
ИТН не изключват предсрочни избори, ако проектокабинетът им не получи подкрепа
ИТН не изключват предсрочни избори, ако проектокабинетът им не получи подкрепа