НОВИНИ

ИТН не изключват предсрочни избори, ако проектокабинетът им не получи подкрепа

Александър Марков
от Александър Марков
19:49, 16.07.2021
Чете се за: 07:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Скоро "Има такъв народ" ще представи ревизиран проектосъстав на правителство, но без консултации с "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България".

Ако проектокабинетът им не получи подкрепа, според тях се очертават нови предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно на двучасова пресконференция на партията.

Николай Василев, чиято кандидатура за премиер беше оттеглена, обяви, че неговото нереализирано правителство е щяло да бъде най-реформаторското и най-бързо работещото.

Според "Има такъв народ" те са партията, спечелила изборите, и отговорността за съставяне на правителство е тяхна. Ако някоя от новите партии - "Изправи се! Мутри вън" и "Демократична България!", реши да ги подкрепи - тогава перспективите за съставяне на правителство се увеличават.

Колко скоро ще представят новия проектосъстав - не уточниха. Упорито избягвайки думата "коалиция", от "Има такъв народ" не скриха, че са оттеглили кандидатурата на Николай Василев и внасят корекции в първоначалния вариант на правителство заради отказа от подкрепа на протестните партии.

Подкрепа от ГЕРБ, БСП и ДПС "Има такъв народ" продължават да отказват. Няма да подкрепят и вариант служебното правителство да бъде получи мандат за редовно управление от 4 години.

Самият Николай Василев обяви, че се е обидил на обвиненията, че е продукт на ДПС и представи приоритетите на кабинета, ако беше подкрепен.

Очакването на името на новия кандидат премиер и ревизирания проектокабинет остана и след двучасова пресконференция от "Има такъв народ".

"Ние отново ще представим наш проект за кабинет, който ако бъде подкрепен, ще влезе в длъжност. Ако не бъде подкрепен, по-логично е да има предсрочни избори. Отговорността остава в колегите от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", заяви Тошко Йорданов.

"Ако не успеем да съставим този кабинет на малцинството, логично ще се завърти парламентарната рулетка. Има още два мандата. Тогава вече хипотезите стават различни. Г-н Йорданов казва предсрочни избори, ако се завърти ролетката и няма кабинет. Ние сме казали, че няма да работим с ГЕРБ, ДПС и БСП", заяви Филип Станев.

"Има такъв народ" няма да консултира и новия проектокабинет с "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България".

"Вижте, ние не сме в коалиция с тях, нито те имат желание за коалиция, нито ние. Когато имаш желание за коалиционен партньор, тогава обсъждате заедно кандидатури. Ние продължаваме да вярваме, че имаме обща посока на действие - по отношение на съдебна реформа, ГЕРБ, главния прокурор", заяви Тошко Йорданов.

От формацията изразиха учудване, че проектокабинетът им не е получил подкрепа от т.нар. партии на промяната. И признаха за разговори с Мая Манолова за общи политики в Народното събрание.

"За нас е по-логично да имаме партньори в "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България". За мен е учудващо, че за "Демократична България" ние сме по-голям враг от ГЕРБ. Те за Бойко Борисов нещо не говорят напоследък. Не знам защо е така", заяви Тошко Йорданов.

От партията обявиха, че няма да влизат в договорки за постове.

"Ние няма да влизаме в разговори за постове, в политически договорки. Искаме да носим отговорност", заяви Филип Станев.

На твърдение, че начинът, по който са представили кабинета си, прилича на стила поведение на ГЕРБ и Бойко Борисов, отговориха:

"Джипката падна в дерето, няма я вече, на нейно място идва демокрацията", заяви Филип Станев.

На пресконференцията Николай Василев обяви, че ако кандидатурата му е била подкрепена, е щял да работи по пет конкретни приоритета и че не е зависим нито от ДПС, нито от задкулисие.

"Друга, по-озадачаваща за мен критика, която обаче ме обижда, е че съм бил продукт на ДПС, защото съм участвал в тройната коалиция. Нямаше каква друга коалиция да гарантира влизането на България в ЕС. Аз съм единственият човек в България, който е уволнявал Делян Пеевски", заяви Николай Василев.

Василев обяви още, че е щял да приложи амбициозна управленска програма.

"Ако бяхме получили подкрепа, можете да бъдете сигурни, че щеше да бъде най-реформаторският и най-модерният кабинет в българския преход, и също така кабинетът, който щеше да работи с най-голяма скорост, непозната досега. Щяхме да предложим честно и прозрачно управление и това щеше да бъде правителство с ДНК на бъдещето", заяви Николай Василев.

За поканените да участват в кабинета сегашни служебни министри - Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков, Тошко Йорданов коментира"

"Г-н Асен Василев каза, че най-важното за него е да се спрат мръсните пари и затова той иска да се занимава с това. Ние се съгласихме напълно. Дори му предложихме да е на пряко подчинение разследването, да извадим комисия от ДАНС и да я сложим на негово пряко подчинение като вицепремиер. Нямахме никакъв проблем с г-н Кирил Петков и Николай Денков, нито по програмите си. Проблемът беше, че те се държат по доста детски вариант - ако някой откаже, останалите не отиваме. И тъй като г-н Асен Василев каза - ами тогава мен това не ми се връзва във визията, аз отказвам, отказвам се от това, да разследвам мръсните пари, отказвам се от всичко, другите двама казаха - ами ние отиваме с тях", заяви Тошко Йорданов.

От "Има такъв народ" определиха като неверни твърденията за разделение в парламентарната група заради предложения първоначален състав на правителство.

По-рано през деня и предложеният за министър на културата на "Има такъв народ" Станислава Армутлиева се оттегли от кандидатурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От "Пирогов" поискаха оставката на Стойчо Кацаров заради "лъжи и оказан тормоз"
От "Пирогов" поискаха оставката на Стойчо Кацаров заради "лъжи и оказан тормоз"
Ново болнично настоятелство ще подобрява връзката между лекар и пациент
Ново болнично настоятелство ще подобрява връзката между лекар и пациент