Отбелязваме 100 години от смъртта на Иван Вазов

от БНТ
12:43, 20.09.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
изложба рецитал шествие столичани отбелязаха рождения ден иван вазов
Слушай новината

На 22 септември 2021 г. се навършват 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Националният литературен музей и Народният театър „Иван Вазов” ще почетат своя патрон със специална програма, съобщават от Министерството на културата.

Националният литературен музей традиционно организира поклонение в негова памет, което ще се проведе на 22 септември от 11.00 ч. на гроба на твореца, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София“. На панихидата ще присъстват представители на Националния литературен музей, родственици на Иван Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната. Рецитал на Вазови стихотворения ще изпълни актьорът Георги Златарев.

По повод 100-годишнината от смъртта на поета в къщата музей „Иван Вазов” в София ще бъде подредена временна изложба с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерството на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и др.

През целия ден на 22 септември в къщата музей „Иван Вазов“ ще звучи непреходното Вазово слово, а входът за посетители ще бъде свободен.

От Народен театър „Иван Вазов” посветиха цялата програма на тазгодишното издание на „Театър пред театъра” на своя патрон. На 22 септември ще се състои връчването за втори път на учредената от Фондация „Основа-та” към Народния театър Награда за духовен принос на името на Иван Вазов.

Ще бъде представен и откъс от премиерния спектакъл на театъра – „Народът на Вазов”, а също и концерт на симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист – Светлин Русев, цигулка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Захлаждане, валежи и гръмотевици днес
Захлаждане, валежи и гръмотевици днес
Двама работници загинаха на място при разчистване на терен в село Дянково
Двама работници загинаха на място при разчистване на терен в село Дянково